Wegański przepis na ciasteczka owsiane skradł moje serce. Robię je z 3 składników i są gotowe w 15 minut

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sklepowe półki pełne są różnego rodzaju ciasteczek owsianych. Zamiast przepłacać, pyszne ciasteczka owsiane można upiec w domu. Przygotowane według tego przepisu są idealnie słodkie i składają się tylko z produktów roślinnych. Wystarczą tylko trzy składniki i 20 minut wolnego czasu, aby cieszyć się ich wybornym smakiem. Poznajcie prosty przepis na wegańskie ciasteczka owsiane.
Z czego zrobić wegańskie ciasteczka owsiane?
Ciasteczka owsiane są pyszne. Gotowe produkty często zawierają składniki pochodzenia zwierzęcego, sporo białego cukru i polepszaczy smaku. Idealnie zastąpią je ciasteczka w wersji wegańskiej, które można upiec w domu. Oznacza to, że do ich przygotowania używa się tylko produktów roślinnych. W tym przepisie na liście niezbędnych składników znalazły się tylko trzy artykuły spożywcze. Idealnie się ze sobą komponują i zawierają sporo prozdrowotnych substancji, witamin i minerałów. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że na liście składników nie ma białego cukru.
Co jest więc potrzebne, aby upiec wegańskie ciasteczka? Niezbędne są tylko trzy łatwo dostępne produkty, które są w sklepach przez cały rok.
- Banany – to dobre źródło potasu i magnezu, witamin z grupy B oraz C, A, błonnika i naturalnych cukrów, dzięki którym ciasteczka są idealnie słodkie.
- Płatki owsiane – zawierają węglowodany złożone, białko, błonnik i antyoksydanty. Dają uczucie sytości i wspomagają trawienie.
- Syrop klonowy – to naturalny słodzik bogaty w mangan, cynk, potas i wapń oraz antyoksydanty. Do ciasteczek można dodać także syrop z agawy.
Jak zrobić wegańskie ciasteczka owsiane?
Wegański przepis na chrupiące i w sam raz słodkie ciasteczka z płatków owsianych jest nie tylko łatwy. To szybka receptura na coś pysznego i w stu procentach roślinnego. Przygotowanie jest proste i trwa tylko kilka minut. Resztę pracy wykona piekarnik.
Jak więc upiec pyszne domowe ciasteczka owsiane w wegańskim wydaniu? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, udadzą się i podbiją każde podniebienie.
- 1. krok – zmiksowanie bananów
- 2. krok – połączenie bananów z płatkami owsianymi i syropem klonowym
- 3. krok – uformowanie ciasteczek i upieczenie ich w piekarniku
Czym wzbogacić wegańskie ciasteczka owsiane?
Wegańskie ciasteczka owsiane z trzech składników są pyszne, ale ich smak można jeszcze podkręcić. To podstawowy przepis, który można modyfikować. Do ciasteczek owsianych można dodać posiekaną gorzką czekoladę, wiórki kokosowe lub zmielone orzechy. Sprawdzą się także suszone owoce, starta skórka pomarańczowa lub cytrynowa czy korzenne przyprawy. W każdej wersji smakują wybornie i stanowią doskonały deser i zdrową przekąskę między posiłkami.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na gładkie purèe.
- Wsypać płatki owsiane i wlać syrop klonowy lub z agawy. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.
- Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując okrągłe ciasteczka.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w szklanym słoju lub szczelnie zamykanym pojemniku.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.