Włoskie ciasteczka z ricottą zachwycają swoją prostotą. Gotowe w kilka minut

Włoskie ciasteczka z ricottą zachwycają swoją prostotą. Gotowe w kilka minut
Autor: Shutterstock.com Włoskie ciasteczka z ricottą zachwycają swoją prostotą. Gotowe w kilka minut
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Pyszne, klasyczne włoskie ciasteczka, które zaskoczą swoim smakiem. Są delikatne, miękkie i lekko wilgotne w środku. Te włoskie ciasteczka z ricottą są idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, a ich przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemu. Podpowiadamy, jak się za nie zabrać.

Prawdziwie włoskie ciasteczka. Ich sekretem jest ricotta

Ciasteczka z ricottą są z pewnością czym, co każdy z nas powinien spróbować choć raz w swoim życiu. Są niezwykle proste w przygotowaniu, ale przy okazji wychodzą niezwykle wyjątkowe i cóż... smacznie.

Warto jednak wiedzieć, że nie ma "oficjalnego" przepisy na te ciasteczka. Co dom, to inny przepis. Wiele osób przygotowuje je z tego, co akurat znajdzie w swoim domu. Przykładem tego może być fakt, że zamiast wanilii można bez problemu dodać do ciasteczek skórkę z cytryny. Wyjdą równie dobre, a smak już będzie całkowicie inny.

Ricotta idealnie sprawdzi się do ciasteczek. Nadaje im ciekawą teksturę

Ricotta, choć może się wydawać niecodziennym dodatkiem do ciasteczek, to sprawia, że mają one niesamowitą lekkość i są przyjemnie wilgotne. Dzięki niej nie musimy używać dużo tłuszczu ani mleka.

Te wyjątkowe ciasteczka są lekko chrupiące z zewnątrz i przyjemnie wilgotne w środku. Najlepiej będą smakować na drugi dzień, kiedy smaki zdążą się przegryźć. Dodajmy do nich nasze ulubione dodatki jak likier, orzechy czy posiekaną czekoladę. Wszystko sprawdzi się niesamowicie dobrze.

SKŁADNIKI

  • 250 g ricotty 
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy odsączoną ricottę i jajko.
  • Całość miksujemy do połączenia składników.
  • Dodajemy ekstrakt waniliowy.
  • W osobnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • Stopniowo dodajemy suche składniki do ricotty, cały czas mieszając.
  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Wykładamy ciasto łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 15 minut.
  • Gotowe ciasta posypujemy cukrem pudrem.
     
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej