Idealnie kruche i mega czekoladowe. Domowe pieguski według tego przepisu robię na okrągło

domowe pieguski z czekoladą
Autor: Shutterstock Nie kupuj tych ciasteczek, upiecz je sam. Domowe pieguski są o wiele smaczniejsze niż te ze sklepu.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Kruche ciasteczka z dodatkiem kawałków czekolady to idealna słodka przekąska, której trudno się oprzeć. Zamiast kupować gotowe ciastka, z łatwością można zrobić je samodzielnie. Domowe pieguski czekoladowe są proste i smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Oto sprawdzony przepis na wyborne pieguski z czekoladą, które podbiją każde podniebienie.

Z czego zrobić domowe pieguski?

Lista składników, które niezbędne są do przygotowania perfekcyjnie kruchych ciasteczek, nie jest długa. Znalazły się na niej podstawowe produkty. Można je kupić w mniejszych i większych sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok, więc domowe pieguski można piec non stop.

Jakie składniki są potrzebne, aby upiec domowe pieguski czekoladowe? Lista obejmuje kilka prostych produktów, takich jak:

  • składniki sypkie – mąka pszenna, cukier biały i trzcinowy, proszek do pieczenia, szczypta soli
  • składniki mokre – masło, jajko, żółtko
  • czekolada – gorzka i mleczna

Jak zrobić domowe pieguski?

Kruche pieguski z dodatkiem czekolady to pyszne domowe ciasteczka. Przepis na tę słodką przyjemność nie jest skomplikowany. Przygotowanie nie zajmuje też dużo czasu. Surowego ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy wymieszać je łyżką, aż połączą się w jednolite ciasto. Warto pamiętać, że gotowe ciasto na pieguski należy schłodzić w lodówce. Dzięki temu łatwiej się formuje, a ciasteczka wychodzą równe i piękne.

Jak więc upiec całą blachę wybornych domowych piegusek z czekoladą? Z tym przepisem jest to łatwe, w miarę szybkie i przyjemne. Obłędny aromat pieczonych ciasteczek rozchodzi się po całym domu, nęcąc kubki smakowe.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – utarcie masła z cukrami, jajkiem i żółtkiem
  • 3. krok – połączenie składników mokrych z suchymi i czekoladą
  • 4. krok – schłodzenie ciasta w lodówce
  • 5. krok – uformowanie ciasteczek
  • 6. krok – upieczenie domowych piegusek w piekarniku

Jak podawać domowe pieguski?

Kruche pieguski podkręcone kawałkami czekolady smakują zawsze i każdemu. Są tak dobre, że nie można im się oprzeć i błyskawicznie znikają. To idealny dodatek do aromatycznej kawy lub owocowej herbaty. Można podawać je na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami. To również propozycja na małą przyjemność na wynos. Sprawdzą się jako słodkie co nieco do pracy. Domowe pieguski z czekoladą można też zapakować do śniadaniówki i dać dzieciom do szkoły.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru białego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • 75 g czekolady mlecznej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Masło utrzeć z cukrem białym i trzcinowym na puch.
  • Wbić jajko i dodać żółtko. Zmiksować, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Do masy przesiać składniki suche i dodać posiekane czekolady. Wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Z zimnego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczać je dłońmi i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 12 minut, aż zaczną się delikatnie rumienić.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser, jako dodatek do kawy lub słodką przekąskę między posiłkami.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej