Z dyni robię obłędne babeczki. Najlepiej smakują z tym doskonałym kremem maślanym
Dieta wegetariańska
Dynia świetnie nadaje się nie tylko do potraw wytrawnych. Idealnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Póki jest sezon na to pyszne i zdrowe warzywo, warto skorzystać z tego przepisu. Wyśmienite babeczki dyniowe z kremem to doskonały jesienny deser. Poznajcie prosty przepis i upieczcie znakomite babeczki z dyni, które wieńczy aksamitny krem maślany.
Babeczki dyniowe z kremem – z czego zrobić?
W tym prostym przepisie na jesienny deser wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne w wielu sklepach. Jeżeli pieczecie domowe słodkie przysmaki, na pewno większą część produktów macie w domu. Sezon na dynię jeszcze trwa, więc przepis na te wyborne babeczki sprawdzi się idealnie.
Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty, z których robi się ciasto na babeczki. Druga część to składniki niezbędne do przygotowania pysznego kremu wieńczącego ten słodki wypiek. Co jest więc potrzebne, aby upiec w domu pyszne babeczki dyniowe z kremem?
- składniki do ciasta – dynia Hokkaido, mąka pszenna, cukier trzcinowy, jajka, olej, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cynamon, woda i szczypta soli
- składniki do kremu – masło, cukier puder, purée z dyni, cynamon
Jak zrobić babeczki dyniowe z kremem?
Przepis na domowe babeczki z dynią, które uzupełnia wyśmienity krem, jest prosty. Warto jednak mieć nieco więcej czasu na przygotowanie tego jesiennego wypieku. Pierwszym krokiem jest upieczenie dyni i zrobienie z niej purée, które dodaje się i do ciasta na babeczki, i do kremu.
Jak więc robi się w domowych warunkach smakowite babeczki dyniowe z dodatkiem obłędnego kremu maślanego? Postępując według kolejnych kroków podanych w przepisie, jest to łatwe i przyjemne.
- 1. krok – dynię podzielić i część upiec, a część zetrzeć na tarce, przygotować purée
- 2. krok – połączyć składniki suche
- 3. krok – połączyć składniki mokre
- 4. krok – wymieszać składniki suche z mokrymi oraz purée i startą dynią
- 5. krok – przełożyć ciasto do formy i upiec w piekarniku
- 6. krok – przygotować krem maślany do babeczek
- 7. krok – udekorować babeczki kremem
Jak podawać babeczki dyniowe z kremem?
Pyszne babeczki dyniowe z dodatkiem aksamitnego kremu maślanego to idealny deser na jesień. To pomysł na coś słodkiego po rodzinnym obiedzie. Zastąpią ciasta z kremem i inne tego typu wypieki. Zrobią wrażenie już samym wyglądem, a po pierwszym kęsie oczarują smakiem.
Gotowe babeczki dyniowe z kremem można dodatkowo oprószyć startą gorzką czekoladą lub zmielonymi orzechami włoskimi czy laskowymi. Wierzch można delikatnie skropić polewą karmelową lub czekoladową. Babeczki dyniowe pięknie prezentują się udekorowane kolorowymi posypkami i cukrowymi ozdobami.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 nieduża dynia Hokkaido
- 290 g mąki pszennej
- 170 ml wody
- 170 g cukru trzcinowego
- 80 ml oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Krem:- 400 g miękkiego masła
- 400 g cukru pudru
- 100 g purée z dyni
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 200 g zetrzeć na tarce i odłożyć. Pozostałą dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 40 minut, aż dynia stanie się miękka. Po ostudzeniu zmiksować na purée.
- Mąkę przesiać do miski. Wsypać cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i szczyptę soli. Wymieszać.
- Jajka wbić do drugiej miski. Wlać wodę i olej. Dokładnie wymieszać.
- Składniki mokre wlać do suchych i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto. Odstawić na 10 minut.
- Do ciasta dodać startą na tarce dynię i 100 g purée. Wymieszać do połączenia składników.
- Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do około 3/4 ich wysokości.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać purée z dyni i wsypać cynamon. Miksować do połączenia.
- Za pomocą rękawa cukierniczego udekorować kremem ostudzone babeczki.
- Podawać na deser na różne okazje.