Z dyni robię obłędne babeczki. Najlepiej smakują z tym doskonałym kremem maślanym

babeczki dyniowe z kremem
Autor: Shutterstock Pyszne babeczki dyniowe to najlepszy deser na jesień. Podaj je z tym aksamitnym kremem.
łatwy
60 min
6

Dieta wegetariańska

Dynia świetnie nadaje się nie tylko do potraw wytrawnych. Idealnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Póki jest sezon na to pyszne i zdrowe warzywo, warto skorzystać z tego przepisu. Wyśmienite babeczki dyniowe z kremem to doskonały jesienny deser. Poznajcie prosty przepis i upieczcie znakomite babeczki z dyni, które wieńczy aksamitny krem maślany.

Babeczki dyniowe z kremem – z czego zrobić?

W tym prostym przepisie na jesienny deser wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne w wielu sklepach. Jeżeli pieczecie domowe słodkie przysmaki, na pewno większą część produktów macie w domu. Sezon na dynię jeszcze trwa, więc przepis na te wyborne babeczki sprawdzi się idealnie.

Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty, z których robi się ciasto na babeczki. Druga część to składniki niezbędne do przygotowania pysznego kremu wieńczącego ten słodki wypiek. Co jest więc potrzebne, aby upiec w domu pyszne babeczki dyniowe z kremem?

  • składniki do ciasta – dynia Hokkaido, mąka pszenna, cukier trzcinowy, jajka, olej, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cynamon, woda i szczypta soli
  • składniki do kremu – masło, cukier puder, purée z dyni, cynamon

Jak zrobić babeczki dyniowe z kremem?

Przepis na domowe babeczki z dynią, które uzupełnia wyśmienity krem, jest prosty. Warto jednak mieć nieco więcej czasu na przygotowanie tego jesiennego wypieku. Pierwszym krokiem jest upieczenie dyni i zrobienie z niej purée, które dodaje się i do ciasta na babeczki, i do kremu.

Jak więc robi się w domowych warunkach smakowite babeczki dyniowe z dodatkiem obłędnego kremu maślanego? Postępując według kolejnych kroków podanych w przepisie, jest to łatwe i przyjemne.

  • 1. krok – dynię podzielić i część upiec, a część zetrzeć na tarce, przygotować purée
  • 2. krok – połączyć składniki suche
  • 3. krok – połączyć składniki mokre
  • 4. krok – wymieszać składniki suche z mokrymi oraz purée i startą dynią
  • 5. krok – przełożyć ciasto do formy i upiec w piekarniku
  • 6. krok – przygotować krem maślany do babeczek
  • 7. krok – udekorować babeczki kremem

Jak podawać babeczki dyniowe z kremem?

Pyszne babeczki dyniowe z dodatkiem aksamitnego kremu maślanego to idealny deser na jesień. To pomysł na coś słodkiego po rodzinnym obiedzie. Zastąpią ciasta z kremem i inne tego typu wypieki. Zrobią wrażenie już samym wyglądem, a po pierwszym kęsie oczarują smakiem.

Gotowe babeczki dyniowe z kremem można dodatkowo oprószyć startą gorzką czekoladą lub zmielonymi orzechami włoskimi czy laskowymi. Wierzch można delikatnie skropić polewą karmelową lub czekoladową. Babeczki dyniowe pięknie prezentują się udekorowane kolorowymi posypkami i cukrowymi ozdobami.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 nieduża dynia Hokkaido
  • 290 g mąki pszennej
  • 170 ml wody
  • 170 g cukru trzcinowego
  • 80 ml oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

  • Krem:
  • 400 g miękkiego masła
  • 400 g cukru pudru
  • 100 g purée z dyni
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 200 g zetrzeć na tarce i odłożyć. Pozostałą dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 40 minut, aż dynia stanie się miękka. Po ostudzeniu zmiksować na purée.
  • Mąkę przesiać do miski. Wsypać cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i szczyptę soli. Wymieszać.
  • Jajka wbić do drugiej miski. Wlać wodę i olej. Dokładnie wymieszać.
  • Składniki mokre wlać do suchych i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto. Odstawić na 10 minut.
  • Do ciasta dodać startą na tarce dynię i 100 g purée. Wymieszać do połączenia składników.
  • Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do około 3/4 ich wysokości.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować krem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać purée z dyni i wsypać cynamon. Miksować do połączenia.
  • Za pomocą rękawa cukierniczego udekorować kremem ostudzone babeczki.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej