Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?

2021-07-21 11:18

Muffinki i babeczki to wypieki z tzw. ciasta ucieranego albo biszkoptu tłuszczowego. W obu wypiekach do wyrastania stosuje się proszek do pieczenia. Oba rodzaje wypieków są wygodniejszą alternatywą dla zwykłych ciast, ponieważ są mniejsze i nie trzeba ich dzielić na części przy pomocy specjalnych przyrządów kuchennych.

Muffinki i babeczki - czym się różnią?

Muffinki cieszą się większym powodzeniem od babeczek, bo ich przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Potrzeba do tego 2 misek, łyżki i foremki oraz piekarnika. Można się obejść nawet bez wagi kuchennej, stosując przeliczniki miar i wag – muf finki bowiem są „odporne” na drobne niedokładności w proporcjach składników.

Muffinki najczęściej przygotowywane są na słodko, z dodatkiem owoców (świeżych lub suszonych), kawałków czekolady lub cukierków (np. krówek). Ale można też piec muf finki wytrawne – ze świeżymi lub suszonymi ziołami, kawałkami wędlin, startym serem, oliwkami, suszonymi pomidorami. Takie muffinki to idealny pomysł na lunch, drugie śniadanie lub kolację.

Procedura przygotowania muffinek jest zawsze taka sama – bez względu na to, czy będą słodkie czy wytrawne. W jednej misce należy dokładnie wymieszać składniki suche, w drugiej mokre (w przepisach oprócz jajek znajduje się zazwyczaj mleko, jogur, sok albo inny płyn), a następnie je połączyć, wlewając mokre do suchego i niezbyt starannie mieszając. Tak przygotowane ciasto należy umieścić w foremce do muffinek – wyłożonej  tzw. papilotkami lub po prostu wysmarowanej tłuszczem i piec przez ok. 30 minut – do suchego patyczka.

Cupcake lub fairy cake, jednak coraz częściej używany zamiennie z amerykańskim to małe ciastko w kształcie babeczki, przeznaczone dla jednej osoby, zwykle w małej, papierowej foremce. Najczęściej sprzedawane w zestawach z kubkiem herbaty czy kawy. Cupcake zawdzięcza swą nazwę wielkości i  kształtowi – wygląda jak upieczone w kubeczku i ma wielkość zbliżoną do filiżanki. Serwowane z polewą, posypką oraz innymi dekoracjami i dodatkami – kremami, owocami.

Babeczki cupcake przygotowuje się z ciasta z proszkiem do pieczenia, z tzw biszkoptu tłuszczowego. Proces mieszania czy ucierania ciasta jest  w ich przypadku staranniejszy, babeczki nieco mniej wyrastają, ale mają bardziej jednolitą strukturę. Można je nadziewać – np. konfiturą, kremem czekoladowym czy ciastem o innym kolorze i smaku – które to nadzienie umieszcza się na jednej części ciasta i przykrywa w foremce kolejną. Babeczki piecze się podobnie jak muffinki w foremce, najczęściej jednak w papilotkach, ułatwiających potem ozdabianie ciastek i ich  podawanie.

Podobnie jak w przypadku muffinek przygotowanie ciasta na babeczki nie jest  kłopotliwe, choć przyda się w tym przypadku mikser do pomocy. Do zrobienia prostego ciasteczka cupcake potrzebne są te same podstawowe składniki jak do zwykłego ciasta:

  • masło,
  • cukier,
  • jaja,
  • mąka,
  • tłuszcz,
  • proszek do pieczenia.

Można znaleźć też wiele przepisów (zarówno na muffinki, jak i na babeczki) z zastępnikami dla wegan i wegetarian.

Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?