Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Muffinki i babeczki to wypieki z tzw. ciasta ucieranego albo biszkoptu tłuszczowego. W obu wypiekach do wyrastania stosuje się proszek do pieczenia. Oba rodzaje wypieków są wygodniejszą alternatywą dla zwykłych ciast, ponieważ są mniejsze i nie trzeba ich dzielić na części przy pomocy specjalnych przyrządów kuchennych.
Muffinki i babeczki - czym się różnią?
Muffinki cieszą się większym powodzeniem od babeczek, bo ich przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Potrzeba do tego 2 misek, łyżki i foremki oraz piekarnika. Można się obejść nawet bez wagi kuchennej, stosując przeliczniki miar i wag – muf finki bowiem są „odporne” na drobne niedokładności w proporcjach składników.
Muffinki najczęściej przygotowywane są na słodko, z dodatkiem owoców (świeżych lub suszonych), kawałków czekolady lub cukierków (np. krówek). Ale można też piec muf finki wytrawne – ze świeżymi lub suszonymi ziołami, kawałkami wędlin, startym serem, oliwkami, suszonymi pomidorami. Takie muffinki to idealny pomysł na lunch, drugie śniadanie lub kolację.
Procedura przygotowania muffinek jest zawsze taka sama – bez względu na to, czy będą słodkie czy wytrawne. W jednej misce należy dokładnie wymieszać składniki suche, w drugiej mokre (w przepisach oprócz jajek znajduje się zazwyczaj mleko, jogur, sok albo inny płyn), a następnie je połączyć, wlewając mokre do suchego i niezbyt starannie mieszając. Tak przygotowane ciasto należy umieścić w foremce do muffinek – wyłożonej tzw. papilotkami lub po prostu wysmarowanej tłuszczem i piec przez ok. 30 minut – do suchego patyczka.
Cupcake lub fairy cake, jednak coraz częściej używany zamiennie z amerykańskim to małe ciastko w kształcie babeczki, przeznaczone dla jednej osoby, zwykle w małej, papierowej foremce. Najczęściej sprzedawane w zestawach z kubkiem herbaty czy kawy. Cupcake zawdzięcza swą nazwę wielkości i kształtowi – wygląda jak upieczone w kubeczku i ma wielkość zbliżoną do filiżanki. Serwowane z polewą, posypką oraz innymi dekoracjami i dodatkami – kremami, owocami.
Babeczki cupcake przygotowuje się z ciasta z proszkiem do pieczenia, z tzw biszkoptu tłuszczowego. Proces mieszania czy ucierania ciasta jest w ich przypadku staranniejszy, babeczki nieco mniej wyrastają, ale mają bardziej jednolitą strukturę. Można je nadziewać – np. konfiturą, kremem czekoladowym czy ciastem o innym kolorze i smaku – które to nadzienie umieszcza się na jednej części ciasta i przykrywa w foremce kolejną. Babeczki piecze się podobnie jak muffinki w foremce, najczęściej jednak w papilotkach, ułatwiających potem ozdabianie ciastek i ich podawanie.
Podobnie jak w przypadku muffinek przygotowanie ciasta na babeczki nie jest kłopotliwe, choć przyda się w tym przypadku mikser do pomocy. Do zrobienia prostego ciasteczka cupcake potrzebne są te same podstawowe składniki jak do zwykłego ciasta:
- masło,
- cukier,
- jaja,
- mąka,
- tłuszcz,
- proszek do pieczenia.
Można znaleźć też wiele przepisów (zarówno na muffinki, jak i na babeczki) z zastępnikami dla wegan i wegetarian.