Te szybkie ciasteczka owsiane są lepsze już kupne. Pyszne, w pełni roślinne i bez pieczenia
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Zamiast kupować ciasteczka owsiane, z łatwością można zrobić je w domu. W wegańskiej wersji urzekają smakiem już od pierwszego gryza. Ich przygotowanie jest superszybkie i nie wymaga skomplikowanych czynności. Nawet piec ich nie trzeba. Oto prosty i błyskawiczny przepis na pełne smaku ciasteczka owsiane bez pieczenia, jajek, masła i białego cukru.
Czy domowe ciasteczka owsiane są zdrowe?
Coraz więcej producentów słodkości ma w swojej ofercie ciasteczka owsiane. Jednak ich skład może dawać wiele do myślenia. Zamiast kupować i przepłacać, tę słodką przekąskę można bez problemu zrobić w domu. W takiej wersji są nie tylko pyszne, ale i zawierają o wiele więcej korzystnie działających na zdrowie składników odżywczych. Przygodę z ciasteczkami owsianymi warto zacząć od tego przepisu. Do przygotowania tych pysznych ciasteczek bez pieczenia wykorzystuje się składniki, które wyróżniają się wysoką zawartością witamin i minerałów. Robiąc ciasteczka w domu, ma się pełną kontrolę nad tym, co się w nich znajduje. Nie zawierają masła, jajek i białego cukru, więc można je jeść nawet na diecie odchudzającej. Nie dodaje się do nich wzmacniaczy smaku czy konserwantów, które prawie zawsze znajdują w gotowych produktach.
Jak zrobić ciasteczka owsiane bez pieczenia?
Przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka z płatków owsianych, które nie wymagają pieczenia, nie jest trudny. Wegańska receptura charakteryzuje się prostym i błyskawicznym przygotowaniem. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty można kupić przez cały rok. Ciasteczek nie trzeba piec, ale aby ich spróbować, należy poczekać. Powinny spędzić w lodówce przynajmniej godzinę, aby masa dobrze zastygła.
Jak więc zrobić ciasteczka owsiane bez pieczenia? Ten wegański smakołyk zaskoczy wyjątkowo prostym przygotowaniem i obłędnym smakiem. Aż trudno uwierzyć, że do ciasteczek nie dodaje się masła, jajek czy białego cukru.
- 1. krok – podgrzanie masła orzechowego z olejem kokosowym, syropem klonowym i napojem roślinnym
- 2. krok – połączenie masy z kakao, ekstraktem waniliowym i solą
- 3. krok – wymieszanie masy z płatkami owsianymi
- 4. krok – uformowanie ciasteczek owsianych
- 5. krok – schłodzenie ciasteczek owsianych w lodówce
Jak podawać ciasteczka owsiane bez pieczenia?
Pełne smaku i aromatu domowe ciasteczka owsiane bez pieczenia to doskonały deser na każdą okazję. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, można je robić przez cały rok. Świetnie smakują jako dodatek do kawy i herbaty. Stanowią także wyśmienitą przekąskę, którą można zabrać ze sobą do pracy.
To podstawowy przepis na pyszne domowe ciasteczka owsiane bez pieczenia w wersji wegańskiej. Ich smak można podkręcić rożnymi dodatkami. Sprawdzą się suszone owoce, posiekane orzechy czy korzenne przyprawy.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka napoju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka przełożyć masło orzechowe i olej kokosowy. Wlać syrop klonowy i napój roślinny. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się roztopią i połączą. Garnek zestawić z ognia.
- Wsypać kakao i szczyptę soli. Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać.
- Wsypać płatki owsiane i dokładnie wymieszać.
- Niedużą blachę lub deskę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać porcje masy owsianej i formować ciasteczka.
- Wstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej, aż całkowicie stężeją.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.