Chrupiące i podwójnie maślane. Te domowe rogaliki z powidłami śliwkowymi piekę zamiast ciasta

podwójnie maślane rogaliki z powidłami śliwkowymi
Autor: Shukharenko Iryna/ Shutterstock Upiecz pyszne rogaliki z powidłami śliwkowymi. Są podwójnie maślane i rozpływają się w ustach.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Sezon na domowe przetwory jest już za nami. W spiżarniach zagościły słoiczki z powidłami śliwkowymi. Zastanawiacie się, co można zrobić z powidłami śliwkowymi? Najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie wyśmienitych podwójnie maślanych rogalików po brzegi wypełnionych powidłami ze śliwek. Jak je zrobić? Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na wyborne rogaliki z powidłami śliwkowymi, które idealnie zastąpią ciasto na deser.

Z czym można zrobić rogaliki?

W internecie można znaleźć mnóstwo przepis na kruche rogaliki wypełnione słodkim nadzieniem. Najczęściej rolę farszu pełnią dżemy i konfitury. Jednak najlepsze rogaliki wychodzą z dodatkiem powideł śliwkowych. Maślane ciasto i słodki dodatek w postaci powideł ze śliwek to doskonałe pod każdym względem połączenie. To deser, który łączy tradycję z prostotą i doskonałym smakiem. W sklepach przez cały rok dostępne są powidła śliwkowe. Świetnie sprawdzą się też domowe przetwory ze śliwek.

Jak zrobić podwójnie maślane rogaliki z powidłami śliwkowymi?

Przepis na maślane rogaliki wypełnione aromatycznymi powidłami śliwkowymi jest nie tylko łatwy, ale i szybki. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ponieważ nie dodaje się do niego drożdży. Przygotowanie trwa około 20 minut, a resztę pracy wykona piekarnik.

Swój pyszny maślany smak zawdzięczają prostemu trikowi. Roztopione i ostudzone masło dodaje się nie tylko do ciasta, ale i smaruje nim rogaliki, zanim trafią do piekarnika. Dzięki temu zyskują przepyszny smak i stają się niezwykle chrupiące.

Jak więc upiec całą blachę wybornych rogalików podwójnie maślanych z dodatkiem powideł śliwkowych? Z tym przepisem jest to naprawdę łatwe i nie sprawia żadnych problemów. To świetny przepis na deser, którym można zastąpić tradycyjne ciasta, szczególnie kiedy spiżarnie pełne są słoiczków z domowymi powidłami śliwkowymi.

  • 1. krok – przygotowanie maślanego ciasta
  • 2. krok – rozwałkowanie i pokrojenie ciasta
  • 3. krok – nałożenie powideł śliwkowych i uformowanie rogalików
  • 4. krok – ułożenie rogalików na blasze i posmarowanie roztopionym masłem
  • 5. krok – upieczenie rogalików podwójnie maślanych w piekarniku

Jak podawać podwójnie maślane rogaliki z powidłami śliwkowymi?

Pyszne i chrupiące podwójnie maślane rogaliki, w środku których skrywają się powidła śliwkowe, to doskonała propozycja na deser. Pasują na każdą okazję bez względu na porę roku. Idealnie zastąpią ciasta i można serwować je po rodzinnym obiedzie. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem, aby deser był kompletny. Stanowią wyborny dodatek do kawy i herbaty. Rogaliki z powidłami śliwkowymi dobrze znoszą transport, więc można zabrać je do pracy i zapakować dzieciom na drugie śniadanie. Taka słodka przekąska od razu poprawi humor.

SKŁADNIKI

  • 240 g mąki pszennej
  • 200 ml maślanki
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 ml roztopionego masła + 1 łyżka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Do drugiej miski wlać maślankę, dodać roztopione masło i wbić jajko. Wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Wsypać cukier i cukier z wanilią. Wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto podzielić na 4 równe części każdą z nich rozwałkować na okrąg i pokroić na trójkąty.
  • Na każdy trójkąt nałożyć po 1 łyżeczce powideł śliwkowych i zwinąć od podstawy ku wierzchołkowi.
  • Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztopionym masłem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej