Jakub Kuroń ma najlepszy przepis na powidła śliwkowe. Zasada 3x3 robi robotę

powidła śliwkowe 3x3 Jakuba Kuronia
Autor: Shutterstock Powidła śliwkowe zrób jak Jakub Kuroń. Wykorzystaj metodę 3x3!
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Powidła śliwkowe to klasyk wśród domowych przetworów na zimę. Nie każdemu chce się jednak w to bawić i kupuje gotowe słoiczki. Z pomocą dla takich osób przychodzi Jakub Kuroń, który pokazał jak łatwo można zrobić najlepsze domowe powidła śliwkowe. Wystarczy zastosować metodę 3x3, dzięki której smaczne powidła ze śliwek wyjdą za pierwszym razem.

Jak zrobić powidła śliwkowe metodą 3x3?

Jakub Kuroń znany jest z wielu przepisów, które od razy podbijają serca fanów i obserwatorów. W tym roku wielkim hitem jest jego przepis na domowe powidła śliwkowe, które przygotowuje według zasady 3x3. Dzięki temu nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. Co to oznacza? Przygotowanie powideł śliwkowych metodą 3x3 polega na wykorzystaniu tylko trzech składników i pieczenie ich przez trzy godziny. Składników nie trzeba mieszać i pilnować, aby się nie przypaliły. Jakub zaleca, aby pod żadnym pozorem nie otwierać piekarnika i nie mieszać śliwek. Największą zaletą tej zasady jest to, że powidła śliwkowe zawsze się udają i smakują obłędnie.

Z czego Jakub Kuroń robi powidła śliwkowe?

Aby przygotować zapasy na zimę w postaci słoiczków z powidłami śliwkowymi zgodnie z metodą 3x3 potrzebne są tylko trzy produkty. Głównym składnikiem są oczywiście śliwki, na które sezon trwa w najlepsze. Dlatego warto z niego skorzystać i przygotować te wyborne powidła śliwkowe. Jakub Kuroń wykorzystuje więc takie produkty jak:

Jak Jakub Kuroń robi powidła śliwkowe metodą 3x3?

Przepis Kuby Kuronia na powidła śliwkowe według zasady trzy razy trzy jest sprawdzony. To łatwa receptura na pyszne domowe przetwory z owoców, które będą pysznie smakować w zimowe dni. Przygotowanie jest proste i zajmuje tylko kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik.

Zasada 3x3 jest szczególnie polecana osobom, które nie mają czasu i cierpliwości, aby robić powidła śliwkowe według tradycyjnych receptur. Z przepisu Jakuba Kuronia mogą skorzystać ci, którzy w tym roku będą pierwszy raz robić domowe przetwory owocowe.

Jak więc zrobić powidła śliwkowe metodą 3x3 Jakuba Kuronia? To zadanie łatwe i szybkie, a smak przetworów ze śliwek przygotowanych według tego przepisu jest obłędny.

  • 1. krok – pokrojenie śliwek i usunięcie pestek
  • 2. krok – przełożenie owoców do formy do zapiekania i wymieszanie z cukrem i cynamonem
  • 3. krok – upieczenie powideł śliwkowych w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 2 i 1/2 kg śliwek węgierek
  • 220 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone śliwki przekroić na pół i usunąć pestki.
  • Owoce przełożyć do formy do zapiekania lub naczynia żaroodpornego. Zasypać cukrem i cynamonem. Dokładnie wymieszać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec od 3 do 3,5 godziny. Nie otwierać piekarnika i nie mieszać śliwek.
  • Powidła przełożyć do czystych i suchych słoików. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do kuchennej szafki lub spiżarni. Aby przedłużyć ich trwałość, słoiki można zapasteryzować.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa, naleśników, placków lub wykorzystać do słodkich wypieków.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej