Bez mąki, a idealnie kruche i pyszne. Tak dobrych ciasteczek kokosowych nie można nigdzie kupić

ciasteczka kokosowe z kleikiem ryżowym
Autor: Nina Firsova/ Shutterstock Zamiast mąki dodaj inny produkt. Te domowe ciasteczka kokosowe smakują zawsze i każdemu.
łatwy
10 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Są pyszne, idealnie kruche i mega kokosowe. Nie zawierają mąki pszennej, więc są bezglutenowe i bezpieczne dla alergików. Ciasteczka kokosowe przygotowane na bazie kleiku ryżowego, który jest świetnym zamiennikiem mąki, to znakomite słodka przekąska. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i błyskawiczne. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na domowe ciasteczka kokosowe z kleikiem ryżowym.

Czym jest kleik ryżowy?

Kleik ryżowy jest łatwo dostępny i można go kupić w wielu sklepach spożywczych. Można go znaleźć na półkach z produktami przeznaczonymi dla dzieci. Produkuje się go z bezglutenowej mąki ryżowej. Mało kto wie, że idealnie sprawdza się jako zamiennik mąki pszennej. Można go więc wykorzystywać w różnych słodkich wypiekach. Chłonie wilgoć, a wypieki są lekkie i przyjemnie kruche. Na początek warto przygotować ciasteczka kokosowe z kleikiem ryżowym, na które przepis znajdziecie poniżej.

Jakie właściwości ma klei ryżowy? Jest bezglutenowy, więc doskonale sprawdzi się w diecie osób zmagających się z celiakią i nietolerancją glutenu. Kleik ryżowy jest łatwo przyswajalny przez organizm, nie obciąża żołądka i nie podrażnia przewodu pokarmowego. Stanowi świetne źródło węglowodanów i dostarcza energii.

Jak zrobić ciasteczka kokosowe z kleikiem ryżowym?

Przepis na kruche ciasteczka kokosowe przygotowane na bazie kleiku ryżowego nie jest trudny. Tę bezglutenową słodką przekąskę robi się błyskawicznie w kilku bardzo prostych krokach. Nawet mikser nie jest potrzebny, aby zrobić ciasto na ekspresowe ciasteczka kokosowe. Zaletą tego przepisu jest także dostępność składników. Można je kupić w wielu sklepach przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana.

Jak więc zrobić kokosowe ciasteczka z dodatkiem kleiku ryżowego? Ten przepis warto mieć pod ręką. Wystarczy skorzystać z niego raz, aby ten słodki wypiek na stałe zagościł w domowym menu. Doskonale sprawdzi się na deser i stanowi smaczną słodką przekąskę.

  • 1. krok – połączenie kleiku ryżowego w proszku z wiórkami kokosowymi i pozostałymi składnikami
  • 2. krok – wyrobienie ciasta i uformowanie ciasteczek
  • 3. krok – ułożenie ciasteczek na blasze
  • 4. krok – upieczenie ciasteczek kokosowych z kleikiem ryżowym w piekarniku

Czym wzbogacić ciasteczka kokosowe z kleikiem ryżowym?

Przepis na domowe ciasteczka kokosowe przygotowane na bazie kleiku ryżowego można zmieniać. Dodając inne składniki, w łatwy sposób można podkręcić ich smak. Do ciasta można dodać posiekaną białą lub gorzką czekoladę. Sprawdzi się też żurawina, rodzynki czy jagody goji. Domowe ciasteczka kokosowe świetnie smakują wzbogacone otartą skórką cytrynową lub pomarańczową. Ich smak wzmocni imbir lub kurkuma, która dodatkowo nada pięknego koloru.

SKŁADNIKI

  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g kleiku ryżowego w proszku
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do kleiku ryżowego wsypać cukier, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i wbić jajka. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
  • Ciasto podzielić na 30 równych kawałków i uformować je w kulki.
  • Każdą z nich spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej