Wkładam po jednej kostce i zawijam. Rogaliki twarogowe z tym dodatkiem to hit w moim domu
Zamiast piec ciasto na weekend, można zrobić pyszne rogaliki twarogowe wypełnione czekoladą. To doskonały jesienny deser. Właśnie teraz rogaliki są szczególnie popularne, ponieważ tradycyjnie wypieka się je w listopadzie z okazji dnia św. Marcina. Przygotowane według tego przepisu są o wiele łatwiejsze niż rogale marcińskie, ale równie pyszne. Zobaczcie, jak zrobić wyborne domowe rogaliki z twarogu wypełnione płynną czekoladą.
i
Dieta wegetariańska
Z czego zrobić rogaliki twarogowe z czekoladą?
Pełne smaku domowe rogaliki wypełnione czekoladowym nadzieniem składają się z kilku podstawowych produktów. Lista składników nie jest długa i obejmuje dobrze znane i łatwo dostępne składniki. Dzięki temu, że są w sklepach przez cały rok, pyszne rogaliki twarogowe można piec nie tylko na jesieni. Idealnie zastąpią ciasta i inne słodkie wypieki czy przekąski.
Jakie produkty są potrzebne, aby upiec całą blachę wybornych rogalików twarogowych z czekoladową niespodzianką? Na liście składników znalazły się takie artykuły spożywcze jak:
- mąka pszenna
- tłusty twaróg
- cukier i cukier z wanilią
- masło
- jajko
- gorzka czekolada
- soda oczyszczona
- szczypta soli
Jak zrobić rogaliki twarogowe z czekoladą?
Przepis na wyśmienite domowe rogaliki z sera twarogowego, które wypełnia gorzka czekolada, nie jest skomplikowany. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ponieważ nie dodaje się do niego drożdży. Wystarczy wymieszać składniki i wyrobić jednolite ciasto ręcznie lub za pomocą robota czy miksera. Ciasto należy schłodzić, dzięki czemu łatwiej można je rozwałkować. Nie skurczy się w czasie pieczenia, a rogaliki będą miały piękny kształt i kruchą konsystencję.
Zaletą tego przepisu jest to, że nie trzeba robić czekoladowego nadzienia. Wykorzystuje się połamaną na kostki gorzką czekoladę. Jedna kosteczka to idealna porcja. W czasie pieczenia roztopi się i zamieni w obłędny krem czekoladowy.
Jak więc zrobić przepyszne małe rogale twarogowe z dodatkiem czekolady? To świetny przepis, który zawsze się udaje. Postępując według kolejnych kroków, nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą 32 kruche rogaliki twarogowe z czekoladą.
- 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
- 2. krok – rozwałkowanie i pokrojenie ciasta
- 3. krok – nałożenie kawałków czekolady i zwinięcie rogalików
- 4. krok – ułożenie rogalików twarogowych na blasze
- 5. krok – upieczenie rogalików twarogowych z czekoladą w piekarniku
Jak długo piec rogaliki twarogowe z czekoladą?
Przepis na wyborne rogaliki z twarogu z gorzką czekoladą to łatwa receptura na pyszny jesienny deser dla całej rodziny. Rogaliki piecze się w piekarniku. Należy ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu nie posklejają się i zachowają piękny kształt. Następnie blachę wstawia się do gorącego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Piecze się je przez 20 minut. W tym czasie rogaliki idealnie się upieką. Staną się kruche, a czekolada ukryta w ich środku przyjemnie się roztopi.
SKŁADNIKI
- 275 g mąki pszennej
- 200 g twarogu tłustego
- 200 g masła
- 32 kostki gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę. Wsypać sodę oczyszczoną, cukier z wanilią oraz szczyptę soli. Wymieszać.
- Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i pokruszony twaróg. Wbić jajko i energicznie wyrobić jednolite ciasto.
- Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Zimne ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg i pokroić na 8 trójkątów.
- U podstawy każdego trójkąta ułożyć kostkę czekolady i zwinąć ku wierzchołkowi.
- Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.