Wkładam po jednej kostce i zawijam. Rogaliki twarogowe z tym dodatkiem to hit w moim domu

rogaliki twarogowe z czekoladą
Autor: Goskova Tatiana/ Shutterstock Weekendowe ciasto zamień na te rogaliki twarogowe. Smakują pysznie i zawsze się udają.
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Zamiast piec ciasto na weekend, można zrobić pyszne rogaliki twarogowe wypełnione czekoladą. To doskonały jesienny deser. Właśnie teraz rogaliki są szczególnie popularne, ponieważ tradycyjnie wypieka się je w listopadzie z okazji dnia św. Marcina. Przygotowane według tego przepisu są o wiele łatwiejsze niż rogale marcińskie, ale równie pyszne. Zobaczcie, jak zrobić wyborne domowe rogaliki z twarogu wypełnione płynną czekoladą.

Z czego zrobić rogaliki twarogowe z czekoladą?

Pełne smaku domowe rogaliki wypełnione czekoladowym nadzieniem składają się z kilku podstawowych produktów. Lista składników nie jest długa i obejmuje dobrze znane i łatwo dostępne składniki. Dzięki temu, że są w sklepach przez cały rok, pyszne rogaliki twarogowe można piec nie tylko na jesieni. Idealnie zastąpią ciasta i inne słodkie wypieki czy przekąski.

Jakie produkty są potrzebne, aby upiec całą blachę wybornych rogalików twarogowych z czekoladową niespodzianką? Na liście składników znalazły się takie artykuły spożywcze jak:

  • mąka pszenna
  • tłusty twaróg
  • cukier i cukier z wanilią
  • masło
  • jajko
  • gorzka czekolada
  • soda oczyszczona
  • szczypta soli

Jak zrobić rogaliki twarogowe z czekoladą?

Przepis na wyśmienite domowe rogaliki z sera twarogowego, które wypełnia gorzka czekolada, nie jest skomplikowany. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ponieważ nie dodaje się do niego drożdży. Wystarczy wymieszać składniki i wyrobić jednolite ciasto ręcznie lub za pomocą robota czy miksera. Ciasto należy schłodzić, dzięki czemu łatwiej można je rozwałkować. Nie skurczy się w czasie pieczenia, a rogaliki będą miały piękny kształt i kruchą konsystencję.

Zaletą tego przepisu jest to, że nie trzeba robić czekoladowego nadzienia. Wykorzystuje się połamaną na kostki gorzką czekoladę. Jedna kosteczka to idealna porcja. W czasie pieczenia roztopi się i zamieni w obłędny krem czekoladowy.

Jak więc zrobić przepyszne małe rogale twarogowe z dodatkiem czekolady? To świetny przepis, który zawsze się udaje. Postępując według kolejnych kroków, nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą 32 kruche rogaliki twarogowe z czekoladą.

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
  • 2. krok – rozwałkowanie i pokrojenie ciasta
  • 3. krok – nałożenie kawałków czekolady i zwinięcie rogalików
  • 4. krok – ułożenie rogalików twarogowych na blasze
  • 5. krok – upieczenie rogalików twarogowych z czekoladą w piekarniku

Jak długo piec rogaliki twarogowe z czekoladą?

Przepis na wyborne rogaliki z twarogu z gorzką czekoladą to łatwa receptura na pyszny jesienny deser dla całej rodziny. Rogaliki piecze się w piekarniku. Należy ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu nie posklejają się i zachowają piękny kształt. Następnie blachę wstawia się do gorącego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Piecze się je przez 20 minut. W tym czasie rogaliki idealnie się upieką. Staną się kruche, a czekolada ukryta w ich środku przyjemnie się roztopi.

SKŁADNIKI

  • 275 g mąki pszennej
  • 200 g twarogu tłustego
  • 200 g masła
  • 32 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  •  
  • dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę. Wsypać sodę oczyszczoną, cukier z wanilią oraz szczyptę soli. Wymieszać.
  • Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i pokruszony twaróg. Wbić jajko i energicznie wyrobić jednolite ciasto.
  • Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Zimne ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg i pokroić na 8 trójkątów.
  • U podstawy każdego trójkąta ułożyć kostkę czekolady i zwinąć ku wierzchołkowi.
  • Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.
Twaróg - jadalne białe złoto
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej