Wkładam po jednej kostce i zawijam. Rogaliki twarogowe z tym dodatkiem to hit w moim domu
 
                  Dieta wegetariańska
Zamiast piec ciasto na weekend, można zrobić pyszne rogaliki twarogowe wypełnione czekoladą. To doskonały jesienny deser. Właśnie teraz rogaliki są szczególnie popularne, ponieważ tradycyjnie wypieka się je w listopadzie z okazji dnia św. Marcina. Przygotowane według tego przepisu są o wiele łatwiejsze niż rogale marcińskie, ale równie pyszne. Zobaczcie, jak zrobić wyborne domowe rogaliki z twarogu wypełnione płynną czekoladą.
Z czego zrobić rogaliki twarogowe z czekoladą?
Pełne smaku domowe rogaliki wypełnione czekoladowym nadzieniem składają się z kilku podstawowych produktów. Lista składników nie jest długa i obejmuje dobrze znane i łatwo dostępne składniki. Dzięki temu, że są w sklepach przez cały rok, pyszne rogaliki twarogowe można piec nie tylko na jesieni. Idealnie zastąpią ciasta i inne słodkie wypieki czy przekąski.
Jakie produkty są potrzebne, aby upiec całą blachę wybornych rogalików twarogowych z czekoladową niespodzianką? Na liście składników znalazły się takie artykuły spożywcze jak:
- mąka pszenna
- tłusty twaróg
- cukier i cukier z wanilią
- masło
- jajko
- gorzka czekolada
- soda oczyszczona
- szczypta soli
Jak zrobić rogaliki twarogowe z czekoladą?
Przepis na wyśmienite domowe rogaliki z sera twarogowego, które wypełnia gorzka czekolada, nie jest skomplikowany. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ponieważ nie dodaje się do niego drożdży. Wystarczy wymieszać składniki i wyrobić jednolite ciasto ręcznie lub za pomocą robota czy miksera. Ciasto należy schłodzić, dzięki czemu łatwiej można je rozwałkować. Nie skurczy się w czasie pieczenia, a rogaliki będą miały piękny kształt i kruchą konsystencję.
Zaletą tego przepisu jest to, że nie trzeba robić czekoladowego nadzienia. Wykorzystuje się połamaną na kostki gorzką czekoladę. Jedna kosteczka to idealna porcja. W czasie pieczenia roztopi się i zamieni w obłędny krem czekoladowy.
Jak więc zrobić przepyszne małe rogale twarogowe z dodatkiem czekolady? To świetny przepis, który zawsze się udaje. Postępując według kolejnych kroków, nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą 32 kruche rogaliki twarogowe z czekoladą.
- 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
- 2. krok – rozwałkowanie i pokrojenie ciasta
- 3. krok – nałożenie kawałków czekolady i zwinięcie rogalików
- 4. krok – ułożenie rogalików twarogowych na blasze
- 5. krok – upieczenie rogalików twarogowych z czekoladą w piekarniku
Jak długo piec rogaliki twarogowe z czekoladą?
Przepis na wyborne rogaliki z twarogu z gorzką czekoladą to łatwa receptura na pyszny jesienny deser dla całej rodziny. Rogaliki piecze się w piekarniku. Należy ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu nie posklejają się i zachowają piękny kształt. Następnie blachę wstawia się do gorącego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Piecze się je przez 20 minut. W tym czasie rogaliki idealnie się upieką. Staną się kruche, a czekolada ukryta w ich środku przyjemnie się roztopi.
SKŁADNIKI
- 275 g mąki pszennej
- 200 g twarogu tłustego
- 200 g masła
- 32 kostki gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę. Wsypać sodę oczyszczoną, cukier z wanilią oraz szczyptę soli. Wymieszać.
- Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i pokruszony twaróg. Wbić jajko i energicznie wyrobić jednolite ciasto.
- Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Zimne ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg i pokroić na 8 trójkątów.
- U podstawy każdego trójkąta ułożyć kostkę czekolady i zwinąć ku wierzchołkowi.
- Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.
 
           
             
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        