11 listopada tradycyjnie podawane są rogale marcińskie - zwane też rogalami świętomarcińskimi, ponieważ jest to nie tylko Święto Niepodległości ale i obchodzonego w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski Dnia Świętego Marcina.
Rogale marcińskie lub świętomarcińskie to typowe dla Poznania wypieki przygotowywane na 11 listopada, z okazji dnia św. Marcina. Półfrancuskie ciasto nadziewane bakaliami i białym makiem sprawia, że z uśmiechem możemy pomyśleć o zbliżającym się święcie. Dowiedz się więcej, co jest tak charakterystycznego w tym wypieku, że jego nazwa i przepis zostały wpisane do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. CZYTAJ >
Rogale marcińskie z natury rzeczy łatwe nie są. Ciasto drożdżowe półfrancuskie ma swoje wymagania. Nadzienie makowe również. Ale podążając krok po kroku według przepisu każdy da radę dorównać poznańskim mistrzom. NAJLEPSZY PRZEPIS >
Jeżeli chcesz się zmierzyć z oryginalnym przepisem na rogale marcińskie, bez ułatwień i skrótów. Ten przepis pokazuje jak to zrobić >
Rogal marciński z białym makiem i bakaliami podała Magda Gessler w zrewolucjonizowanej restauracji Silvano w Połajewie (teraz nosi nazwę Karczma Gę Ge Gę) Zobacz, jak je zrobić z ciasta półfrancuskiego i nadzienia z białego maku według przepisu Magdy Gessler >
W Kuchennych rewolucjach pojawił się również nieortodoksyjny przepis na rogale marcińskie z mięsnym nadzieniem - oczywiście z gęsiną, która również jest tradycyjnie podawana 11 listopada. Poznaj ten ciekawy przepis >
Jeżeli typowe rogale marcińskie są dla ciebie za słodkie, wypróbuj kojarzące się z jesiennymi sadami rogaliki z jabłkami. To idealna pora na robienie ich z ulubionych kwaśnych aromatycznych jabłek SPRAWDŹ PRZEPIS >
Dla miłośników migdałów mamy kruche rogaliki migdałowe - to pyszna słodka przekąska do kawy lub herbaty. Rogaliki są niezwykle maślane w smaku. Migdałowe ciasteczka wprost rozpływają się w ustach. PEŁNY PRZEPIS >
Nietolerancja glutenu nie musi oznaczać rezygnacji ze świątecznych rogalików. Sprawdź przepis na nadziewane rogaliki bez glutenu >
Lubisz rogaliki, ale nie lubisz ich piec - ten przepis jest dla ciebie! Te rogaliki serowe nie wymagają nadziewania. Ciasto na nie jest bardzo łatwe do przygotowania, smaczne i wilgotne. Doskonale smakują polukrowane. PRZEPIS >
Skoro szykujesz rogale marcińskie, sprawdź jak łatwo możesz przyrządzić dania z gęsiny, które zwykle towarzyszą rogalikom 11 listopada. Wybraliśmy najpopularniejsze przepisy na gęś, w tym receptury Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji CZYTAJ >