Rogal marciński z białym makiem wg Magdy Gessler jak z "Karczmy Gę Gę Gę"
2022-11-06
średni
45 min
8
Dieta wegetariańska
Rogal marciński z białym makiem i bakaliami to najsłodszy i najlepszy deser do czarnej kawy po obiedzie. Takie właśnie wielkopolskie rogale podała Magda Gessler w zrewolucjonizowanej restauracji Silvano w Połajewie. Zobacz, jak je zrobić z ciasta półfrancuskiego i nadzienia z białego maku!
SKŁADNIKI
- Na ciasto półfrancuskie:
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 15 g cukru wanilinowego
- 3 żółtka (białka dodamy do nadzienia)
- 50 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g masła stopionego
- 200 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej
- Na nadzienie:
- 350 g białego maku suchego
- 100 g cukru pudru
- 200 g bakalii (rodzynek, orzechów, skórki pomarańczowej)
- 2 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki śmietany 30%
- 3 białka z jajek
- 1/4 łyżeczki soli
- oraz 1 jajko zmiksowane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali przed pieczeniem
- Na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody lub więcej
- 2-4 krople aromatu rumowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozkruszyć, dodać do letniego mleka i wymieszać z 1 łyżką cukru. Odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Mąkę przesiać, dodać do niej sól.
- Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, wręcz biała masę.
- Do mąki dodać rozczyn, utarte z cukrem żółtka, cukier wanilinowy, zagnieść ciasto.
- Do ciasta partiami dodawać stopione masło i wyrabiać dalej.
- Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, jest zwarte i elastyczne, okryć go ściereczką i pozostawić, aż podwoi swoją objętość. Zajmie to około 1 godziny.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x20 cm. Na 2/3 jego powierzchni rozsmarować miękkie masło, starając się zrobić to równo.
- Najpierw do środka złożyć część nie posmarowaną masłem. Następnie złożyć drugi kraniec ciasta, posmarowany masłem. Przekręcić placek o 90 i ponownie rozwałkować na placek o wymiarach 50x20 cm. Ponownie złożyć ciasto trzykrotnie.
- Ciasto okryć folią spożywczą i na 1 godzinę wstawić do lodówki.
- Ciasto wyjąć z lodówki ponownie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x20 cm, złożyć trzykrotnie i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Powtórzyć jeszcze dwukrotnie.
- Po ostatnim wałkowaniu ciasto okryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić na całą noc w lodówce.
- Przygotować nadzienie. Mak zalać wrzącą wodą, zamieszać i przykryć. Parzyć przez 30 minut, następnie przelać go na sito, aby ociekał przez 2 godziny.
- Sparzyć orzechy i wszystkie pozostałe dodatki. Odcedzić.
- Mak oraz bakalie zmielić razem w maszynce do mięsa, stosując sitko o najmniejszych otworach.
- Do maku dodać śmietanę, tartą bułkę, cukier puder, wymieszać wszystko razem na jednorodną masę. Dodać białka ubite na sztywną pianę. Masa powinna być zwarta, ale łatwa w rozsmarowaniu na powierzchni ciasta.
- Czas na formowanie rogali. Ciasto wyjąć z lodówki na 30 minut przed formowaniem rogali.
- Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na prostokąt o boku około 20 cm i grubości 5-7 mm. Prostokątny placek pokroić na trójkąty równoramienne o wysokości 20 cm (krótszy bok prostokąta) i podstawie 10 cm.
- Każdy trójkąt posmarować masą makową, podstawę trójkąta naciąć na głębokość 2-3 cm.
- Zwinąć rogale zaczynając od podstawy. Jak to zrobić, zobacz niżej w GALERII ZDJĘĆ
- Rogale ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i pozostawić na 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 50°C, aby wyrosły.
- Wyjąć rogale z piekarnika, piekarnik rozgrzać do 200°C, a rogale w czasie, gdy piekarnik się grzeje, posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.
- Rogale piec przez 20-25 minut w temperaturze 200°C.
- Po wyjęciu od razu pokryć lukrem i ewentualnie posypać siekanymi migdałami lub orzechami.
Lewy naśladuje Gessler. Kontroluje jednak swoją knajpę