Jak upiec rogale marcińskie

Jak upiec rogale marcińskie

Rogale marcińskie, najlepszy produkt eksportowy Poznania, piecze się tradycyjnie na 11 listopada, dzień imienin Marcina. 
Źródło:
Rozwiń
Jak upiec rogale marcińskie

Jak upiec rogale marcińskie

Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na prostokąt o boku około 20 cm i grubości 5-7 mm. Prostokątny placek pokroić na trójkąty równoramienne o wysokości 20 cm (krótszy bok prostokąta) i podstawie 10 cm. Każdy trójkąt posmarować masą makową, podstawę trójkąta naciąć na głębokość 2-3 cm.
Źródło:
Rozwiń
Jak upiec rogale marcińskie

Jak upiec rogale marcińskie

Zwinąć rogale zaczynając od podstawy. 
Źródło:
Rozwiń
Jak upiec rogale marcińskie

Jak upiec rogale marcińskie

Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i pozostawić na 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 50°C, aby wyrosły. Wyjąć rogale z piekarnika, piekarnik rozgrzać do 200°C, a rogale w czasie, gdy piekarnik się grzeje, posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Źródło:
Rozwiń
Jak upiec rogale marcińskie

Jak upiec rogale marcińskie

Rogale piec przez 20-25 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu od razu pokryć lukrem i ewentualnie posypać siekanymi migdałami lub orzechami.
Źródło:
Rozwiń
Powrót
Jak upiec rogale marcińskie
Jak upiec rogale marcińskie
Jak upiec rogale marcińskie
Jak upiec rogale marcińskie
Jak upiec rogale marcińskie
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email