Rogal marciński z gęsiną na ciepło wg Magdy Gessler z "Karczmy Gę Gę Gę"

Rogal marciński z gęsiną na ciepło wg Magdy Gessler z Karczmy Gę Gę Gę
Autor: Shutterstock.com Rogale z ciasta półfrancuskiego nadziewane gęsią wątróbką to strzał w dziesiątkę!
łatwy
45 min
4

Wielkopolskie rogale to prawdziwy przysmak. Zazwyczaj robi się je na słodko. Jednak Magda Gessler zrewolucjonizowała nie tylko restaurację Silvano w Połajewie, ale także tradycyjne rogale półfrancuskie. W nowej "Karczmie Gę Gę Gę" podała rogal marciński z gęsiną na ciepło. Zobacz jak zrobić te pyszności! 

Połajewo to wielkopolska wieś położona 50 kilometrów na północ od Poznania. Przez wieś przebiega ruchliwa droga i właśnie przy niej znajduje się restauracja Silvano. Prowadzi ją Kuba, namówiony do tego przez tatę Bogdana. Lokal działa już od piętnastu lat, ale ostatnich kilka to równia pochyła. Pandemia ostatecznie pogrążyła rodzinny biznes.

Przed rewolucją Magdy Gessler można było w Silvano zjeść włoską pizzę, polskiego schabowego, tureckiego kebaba, amerykańskiego burgera, a nawet japońskie sushi! Ale najwyraźniej taka mieszanka jest dla ludzi niestrawna, bo Silvano coraz bardziej świeciło pustkami i zamiast zysków przynosiło straty. W końcu zamiast szukać ratunku w daniach z całego świata, właściciele postanowili poprosić o pomoc Magdę Gessler. Czy na polskiej wsi znana restauratorka poradziła sobie z tym światowym galimatiasem?  Jedną z propozycji dla Silvano były rogale marcińskie, ale w wersji wytrawnej, nadziewane gęsiną. Wy także możecie ich spróbować.

 

Zajrzyj też do naszej galerii, gdzie znajdziesz instrukcję pieczenia rogali marcińskich oraz sprawdź:

Rogale marcińskie - 9 sprawdzonych przepisów nie tylko na słodko

SKŁADNIKI

  • Na ciasto półfrancuskie:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 3 żółtka (białka dodamy do nadzienia)
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g masła stopionego
  • 200 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej
  • Na nadzienie:
  • 500 g wątróbki gęsiej
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki tartej bułki 
  • 3 łyżki śmietany 30-36%
  • 3 białka z jajek, ubite na pianę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • oraz 1 jajko zmiksowane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali przed pieczeniem
  • 1 łyżeczka kminku do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozkruszyć, dodać do letniego mleka i wymieszać z 1 łyżką cukru. Odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • Mąkę przesiać, dodać do niej sól.
  • Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, wręcz biała masę.
  • Do mąki dodać rozczyn, utarte z cukrem żółtka, zagnieść ciasto.
  • Do ciasta partiami dodawać stopione masło i wyrabiać dalej.
  • Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, jest zwarte i elastyczne, okryć go ściereczką i pozostawić, aż podwoi swoją objętość. Zajmie to około 1 godziny.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x20 cm. Na 2/3 jego powierzchni rozsmarować miękkie masło, starając się zrobić to równo.
  • Najpierw do środka złożyć część nie posmarowaną masłem. Następnie złożyć drugi kraniec ciasta, posmarowany masłem. Przekręcić placek o 90 stopni i ponownie rozwałkować na placek o wymiarach 50x20 cm. Ponownie złożyć ciasto trzykrotnie.
  • Ciasto okryć folią spożywczą i na 1 godzinę wstawić do lodówki.
  • Ciasto wyjąć z lodówki ponownie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x20 cm, złożyć trzykrotnie i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Powtórzyć jeszcze dwukrotnie.
  • Po ostatnim wałkowaniu ciasto okryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić na całą noc w lodówce.
  • Przygotować nadzienie. Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć na rozgrzanym oleju razem z pokrojoną cebulą. Wszystko razem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać tartą bułkę, śmietanę i pianę z białek. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.
  • Czas na formowanie rogali. Ciasto wyjąć z lodówki na 30 minut przed formowaniem rogali. 
  • Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na prostokąt o boku około 20 cm i grubości 5-7 mm. Prostokątny placek pokroić na trójkąty równoramienne o wysokości 20 cm (krótszy bok prostokąta) i podstawie 10 cm.
  • Każdy trójkąt posmarować masą wątróbkową, podstawę trójkąta naciąć na głębokość 2-3 cm.
  • Zwinąć rogale zaczynając od podstawy. Jak to zrobić, zobacz niżej w GALERII ZDJĘĆ, jak zrobić rogale marcińskie.
  • Rogale ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i pozostawić na 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 50°C, aby wyrosły.
  • Wyjąć rogale z piekarnika, piekarnik rozgrzać do 200°C, a rogale w czasie, gdy piekarnik się grzeje, posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypać kminkiem.
  • Rogale piec przez 20-25 minut w temperaturze 200°C.
  • Po wyjęciu podawać póki gorące z filiżanką rosołu lub czerwonego barszczu. 
Lewy naśladuje Gessler. Kontroluje jednak swoją knajpę
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej