Bezglutenowe rogaliki z nadzieniem - szybki przepis

Rogaliki bezglutenowe
Autor: Shutteratock Rogaliki bezglutenowe nadziewane plastrami owoców.
łatwy
80 min
4

Dieta bezglutenowa

Na diecie bezglutenowej nie trzeba rezygnować ze słodkich wypieków. Kruche i pachnące rogaliki można nadziać czekoladą, marmoladą, nutellą, konfiturą lub owocami, np. jabłkami lub bananami.

SKŁADNIKI

  • ok. 3 szklanek mąki bezglutenowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • kilka łyżek mleka (może być sojowe)
  • 4 żółtka
  • 10 dag masła
  • dodatkowe 3/4 szklanki cukru pudru i dodatkowe 4/5 szklanki mleka
  • wybrane nadzienie (czekolada, dżem)
  • papier do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Blachę wyściełamy papierem i nagrzewamy w piekarniku nastawionym na około 100 stopni.
  • Drożdże rozprowadzamy w kilku łyżkach (około 1/5 szklanki) ciepłego mleka oraz dwóch łyżkach cukru pudru. Odstawiamy na około 20 minut.
  • Żółtka czterech jaj ucieramy z 3/4 szklanki cukru pudru, białka odstawiamy.
  • Słodkie żółtka łączymy ze szklanką mąki i 4/5 szklanki mleka.
  • 10 dag masła rozpuszczamy, studzimy, po czym powoli wlewamy do całej masy. Mieszamy, dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn drożdżowy i resztę mąki. Wszystko razem wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta.
  • Zostawiamy je na około 50 minut w ciepłym miejscu, w misce i przykryte ściereczką, do wyrośnięci (ciasto powinno podwoić objętość).
  • Po niepełnej godzinie rozwałkowujemy ciasto i kroimy je na trójkąty. Na każdym kładziemy łyżkę konfitury, dżemu, czekolady lub kawałek owocu i zawijamy.
  • Rogaliki smarujemy białkiem, w międzyczasie podkręcamy piekarnik do 170-180 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Gotowe rogaliki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Aleksandra Wesołowska
więcej