Bezglutenowe rogaliki z nadzieniem - szybki przepis
2023-05-12
łatwy
80 min
4
Dieta bezglutenowa
Na diecie bezglutenowej nie trzeba rezygnować ze słodkich wypieków. Kruche i pachnące rogaliki można nadziać czekoladą, marmoladą, nutellą, konfiturą lub owocami, np. jabłkami lub bananami.
SKŁADNIKI
- ok. 3 szklanek mąki bezglutenowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 dag świeżych drożdży
- kilka łyżek mleka (może być sojowe)
- 4 żółtka
- 10 dag masła
- dodatkowe 3/4 szklanki cukru pudru i dodatkowe 4/5 szklanki mleka
- wybrane nadzienie (czekolada, dżem)
- papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Blachę wyściełamy papierem i nagrzewamy w piekarniku nastawionym na około 100 stopni.
- Drożdże rozprowadzamy w kilku łyżkach (około 1/5 szklanki) ciepłego mleka oraz dwóch łyżkach cukru pudru. Odstawiamy na około 20 minut.
- Żółtka czterech jaj ucieramy z 3/4 szklanki cukru pudru, białka odstawiamy.
- Słodkie żółtka łączymy ze szklanką mąki i 4/5 szklanki mleka.
- 10 dag masła rozpuszczamy, studzimy, po czym powoli wlewamy do całej masy. Mieszamy, dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn drożdżowy i resztę mąki. Wszystko razem wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta.
- Zostawiamy je na około 50 minut w ciepłym miejscu, w misce i przykryte ściereczką, do wyrośnięci (ciasto powinno podwoić objętość).
- Po niepełnej godzinie rozwałkowujemy ciasto i kroimy je na trójkąty. Na każdym kładziemy łyżkę konfitury, dżemu, czekolady lub kawałek owocu i zawijamy.
- Rogaliki smarujemy białkiem, w międzyczasie podkręcamy piekarnik do 170-180 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Gotowe rogaliki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego