Rogale marcińskie: przepis krok po kroku
2021-10-27

trudny
80 min
4
Rogale marcińskie to tradycyjny przysmak jadany w Wielkopolsce 11 listopada, czyli na św. Marcina. Nadzienie należy przygotować z białego maku. To szlachetna, delikatniejsza i słodsza odmiana maku. Jeśli nie mamy białego - można użyć zwykłego, niebieskiego maku. Biały mak można kupić w sklepach internetowych, podobnie jak masę marcepanową (zmielone migdały z cukrem pudrem), którą dodajemy do nadzienia rogali. Deser jest dość pracochłonny, ale pyszny! Ciasto na rogale najlepiej przygotować dzień przed wypiekiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Rogale marcińskie - 9 sprawdzonych przepisów nie tylko na słodko >
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 22,5 dag miękkiego masła
- 1 jajko i łyżka mleka do posmarowania
- lukier:
- szklanka cukru pudru
- gorąca woda
- łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
- nadzienie:
- 30 dag białego maku
- 10 dag masy marcepanowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag zblanszowanych (sparzonych) migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3 pokruszone biszkopty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: suche drożdże wsypać do mleka i mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.
- Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać dwie kopiaste łyżki miękkiego masła. Masło rozetrzeć z suchymi składnikami. Dodać drożdżowy rozczyn i wymieszać łyżką.
- Ciasto przełożyć na stolnicę i zagniatać szybko, aż będzie gładkie. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Pozostałe masło rozpuścić. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na prostokąt. Posmarować roztopionym masłem, zostawiając półcentymetrowy margines z każdej strony.
- Złożyć ciasto na trzy: najpierw 2/3 na pół, potem tak złożone dwie warstwy przykryć trzecią. Zlepić brzegi i rozwałkować, posmarować masłem i złożyć jak poprzednio. Włożyć do lodówki na 45 minut.
- Rozwałkowywanie, smarowanie i składanie powtórzyć 3 razy, za każdym razem schładzając złożone ciasto pół godziny. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu umieścić ciasto w lodówce na co najmniej 5 godzin, najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na pół i rozwałkować na dwa prostokąty. Z każdego wyciąć po 6 trójkątów.
- Trójkąty smarować masą makową i zwijać od dłuższego brzegu ku wierzchołkowi trójkąta. Posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C, aż będą złote. Jeszcze ciepłe polać lukrem i posypać siekanymi orzechami lub migdałami.
- Nadzienie: biały mak i orzechy sparzyć, zalewając wrzątkiem. Po 15 minutach odcedzić. Zmielić dwukrotnie w maszynce wraz z migdałami.
- Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodać mak z bakaliami, wsypać okruszki biszkoptowe i dodać posiekaną skórkę pomarańczową. Wymieszać łyżką i dodać śmietanę.
- Masa powinna być miękką, ale nie płynna, dlatego śmietanę należy dodawać stopniowo, sprawdzając konsystencję masy.
- Lukier: ucierać mikserem cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny lub pomarańczy, aż będzie śnieżnobiały. Konsystencję reguluj, dodając wodę.