Rogaliki z jabłkami: prosty przepis na półkruche rogaliki

2021-03-29
Rogaliki z jabłkami: prosty przepis
Autor: Shutterstock Półkruche rogaliki z jabłkami to pyszny dodatek do herbaty.
łatwy
0 min
4

Rogaliki z jabłkami z ciasta półkruchego to świetny pomysł na podwieczorek lub słodką przekąskę do herbaty. Rogaliki z pysznym jabłkowo-rodzynkowym nadzieniem smakują każdemu. Warto wypróbować ten prosty przepis i cieszyć świeżymi rogalikami w towarzystwie rodziny i przyjaciół. 

 

 

SKŁADNIKI

  • Nadzienie:
  • 5 antonówek
  • łyżka rodzynków
  • łyżka cukru i cukru waniliowego;
  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 3 jajka
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 20 dag gęstej śmietany
  • 5 dag drożdży
  • otarta skórka z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło (20 dkg) i mąkę posiekać nożem. Dodać śmietanę roztartą z drożdżami, żółtka oraz cukier. Szybko zagnieść ciasto.
  • Resztę masła stopić.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3–4 mm i pokroić w kwadraty (10x10 cm).
  • Każdy kwadrat smarować masłem, układać porcje jabłek, posypanych rodzynkami i cukrem. Zawijać w kształt rogalików.
  • Blachę wyłożyć papierem, układać rogaliki, smarować je roztrzepanym jajkiem i posypywać cukrem.
  • Piec, aż się zezłocą, w temp. 200°C.