Rogaliki z jabłkami: prosty przepis na półkruche rogaliki
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Rogaliki z jabłkami z ciasta półkruchego to świetny pomysł na podwieczorek lub słodką przekąskę do herbaty. Rogaliki z pysznym jabłkowo-rodzynkowym nadzieniem smakują każdemu. Warto wypróbować ten prosty przepis i cieszyć świeżymi rogalikami w towarzystwie rodziny i przyjaciół.
SKŁADNIKI
- Nadzienie:
- 5 antonówek
- łyżka rodzynków
- łyżka cukru i cukru waniliowego;
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 25 dag masła
- 3 jajka
- łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 20 dag gęstej śmietany
- 5 dag drożdży
- otarta skórka z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło (20 dkg) i mąkę posiekać nożem. Dodać śmietanę roztartą z drożdżami, żółtka oraz cukier. Szybko zagnieść ciasto.
- Resztę masła stopić.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3–4 mm i pokroić w kwadraty (10x10 cm).
- Każdy kwadrat smarować masłem, układać porcje jabłek, posypanych rodzynkami i cukrem. Zawijać w kształt rogalików.
- Blachę wyłożyć papierem, układać rogaliki, smarować je roztrzepanym jajkiem i posypywać cukrem.
- Piec, aż się zezłocą, w temp. 200°C.