Najprostsze rogaliki serowe - idealne dla tych, którzy nie lubią piec
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Najprostsze rogaliki serowe nie wymagają nadziewania. Ciasto na nie jest bardzo łatwe do przygotowania, smaczne i wilgotne. Doskonale smakują polukrowane.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 30 g proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 1 szklanka oleju
- 500 g zmielonego twarogu (z wiaderka)
- 800 g mąki szczypta soli
- Lukier:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ok. 1 szklanki cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, wymieszać i zagnieść jednolite ciasto.
- Następnie podzielić na 4 części, a każdą część rozwałkować na kształt dosyć dużego koła.
- Każde koło pokroić na 12 "trójkątów" (najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na 3 części).
- Z wykrojonych "trójkątów" formować rogaliki, zwijając od podstawy.
- Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (jeśli mamy 2 blachy i termoobieg, wtedy przygotowujemy od razu 2, w przeciwnym razie pieczemy po połowie porcji na raz).
- Piec w temperaturze 180-190 st.C przez około 20 minut.
- Śmietanę mocno podgrzać, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem pudrem oraz aromatem na gładki, średniej gęstości lukier. W razie potrzeby dosypać nieco więcej cukru pudru lub dolać odrobinę przegotowanej wody.
- Po wystygnięciu rogalików polukrować je (najlepiej za pomocą pędzla).
Tajemnica idealnego ciasta kruchego