Najprostsze rogaliki serowe - idealne dla tych, którzy nie lubią piec

2021-03-29
Najprostsze rogaliki serowe - idealne dla tych, którzy nie lubią piec
Autor: Shutterstock Najprostsze rogaliki serowe nie są nadziewane, więc łatwo je zwinąć. Zrobisz je dosłownie w pół godziny, a ich smakiem możesz się cieszyć 2-3 dni
łatwy
30 min
4

Najprostsze rogaliki serowe nie wymagają nadziewania. Ciasto na nie jest bardzo łatwe do przygotowania, smaczne i wilgotne. Doskonale smakują polukrowane.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 30 g proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1 szklanka oleju
  • 500 g zmielonego twarogu (z wiaderka)
  • 800 g mąki szczypta soli
  • Lukier:
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok. 1 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli aromatu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, wymieszać i zagnieść jednolite ciasto.
  • Następnie podzielić na 4 części, a każdą część rozwałkować na kształt dosyć dużego koła.
  • Każde koło pokroić na 12 "trójkątów" (najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na 3 części).
  • Z wykrojonych "trójkątów" formować rogaliki, zwijając od podstawy.
  • Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (jeśli mamy 2 blachy i termoobieg, wtedy przygotowujemy od razu 2, w przeciwnym razie pieczemy po połowie porcji na raz).
  • Piec w temperaturze 180-190 st.C przez około 20 minut.
  • Śmietanę mocno podgrzać, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem pudrem oraz aromatem na gładki, średniej gęstości lukier. W razie potrzeby dosypać nieco więcej cukru pudru lub dolać odrobinę przegotowanej wody.
  • Po wystygnięciu rogalików polukrować je (najlepiej za pomocą pędzla).
Tajemnica idealnego ciasta kruchego