Deser z odrobiną słońca. Wypróbuj te przepyszne muffinki z brzoskwiniami i kruszonką

Deser z odrobiną słońca. Wypróbuj te przepyszne muffinki z brzoskwiniami i kruszonką
Autor: Shutterstock.com Deser z odrobiną słońca. Wypróbuj te przepyszne muffinki z brzoskwiniami i kruszonką
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Mięciutkie, wilgotne i wypełnione kawałkami soczystych brzoskwiń muffinki z chrupiącą kruszonką. To idealny letni deser, który zasmakuje każdemu. Przygotujemy je w kilka chwil, a staną się stałym gościem na naszych stołach. Podpowiadamy, jak je przygotować.

Pyszne, letnie muffinki na wyciągnięcie ręki. Zagłęb się w ich smaku

Pyszne, proste i szybkie do przygotowania muffinki brzoskwiniowe z kruszonką to git każdego lata. Jest to jeden z tych przepisów, gdzie wystarczy dobrze wymieszać potrzebne składniki, aby można było rozkoszować się tym przepysznym deserem. Nie potrzebujemy miksera ani specjalnych umiejętności.

Nasze muffinki wydają soczyste i lekko kwaskowate, co idealnie będzie balansowało słodycz ciasta. Muffinki będą miękkie i wilgotne nawet na następny dzień. Nie powinniśmy pomijać kruszonki, która nadaje naszym muffinką specjalnego smaku i aromatu, jeśli chcemy natomiast możemy dorzucić do niej łyżeczkę cynamonu.

Kombinuj jak chcesz. Te dodatki świetnie się sprawdzą

Co ciekawe, jeśli chcemy możemy użyć w tym przepisie plejady innych owoców. Sprawdzą się morele, gruszki, borówki, maliny czy śliwki. A jeśli sezon na te owocu już dawno za nami możemy użyć bez problemy owoców z puszki czy mrożonych.

Jeśli chcemy możemy również trochę pokombinować z dodatkami. Na przykład świetnie sprawdzi się garść płatków migdałowych do kruszonki albo łyżka wiórków kokosowych wsypana do ciasta. 

SKŁADNIKI

  • Muffinki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka pokrojonych brzoskwiń
  • Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki zimnego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy widelcem.
  • Wstawiamy do lodówki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • W misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier)
  • W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, olej i ekstrakt waniliowy.
  • Łączymy mokre i suche składniki. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i delikatnie mieszamy.
  • Nalewamy ciasto do papilotek.
  • Na wierzch każdej muffinki sypiemy kruszonką.
  • Pieczemy około 20 minut.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej