Deser z odrobiną słońca. Wypróbuj te przepyszne muffinki z brzoskwiniami i kruszonką

Dieta wegetariańska
Mięciutkie, wilgotne i wypełnione kawałkami soczystych brzoskwiń muffinki z chrupiącą kruszonką. To idealny letni deser, który zasmakuje każdemu. Przygotujemy je w kilka chwil, a staną się stałym gościem na naszych stołach. Podpowiadamy, jak je przygotować.
Pyszne, letnie muffinki na wyciągnięcie ręki. Zagłęb się w ich smaku
Pyszne, proste i szybkie do przygotowania muffinki brzoskwiniowe z kruszonką to git każdego lata. Jest to jeden z tych przepisów, gdzie wystarczy dobrze wymieszać potrzebne składniki, aby można było rozkoszować się tym przepysznym deserem. Nie potrzebujemy miksera ani specjalnych umiejętności.
Nasze muffinki wydają soczyste i lekko kwaskowate, co idealnie będzie balansowało słodycz ciasta. Muffinki będą miękkie i wilgotne nawet na następny dzień. Nie powinniśmy pomijać kruszonki, która nadaje naszym muffinką specjalnego smaku i aromatu, jeśli chcemy natomiast możemy dorzucić do niej łyżeczkę cynamonu.
Kombinuj jak chcesz. Te dodatki świetnie się sprawdzą
Co ciekawe, jeśli chcemy możemy użyć w tym przepisie plejady innych owoców. Sprawdzą się morele, gruszki, borówki, maliny czy śliwki. A jeśli sezon na te owocu już dawno za nami możemy użyć bez problemy owoców z puszki czy mrożonych.
Jeśli chcemy możemy również trochę pokombinować z dodatkami. Na przykład świetnie sprawdzi się garść płatków migdałowych do kruszonki albo łyżka wiórków kokosowych wsypana do ciasta.
SKŁADNIKI
- Muffinki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka pokrojonych brzoskwiń
- Kruszonka:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki zimnego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy widelcem.
- Wstawiamy do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier)
- W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, olej i ekstrakt waniliowy.
- Łączymy mokre i suche składniki. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i delikatnie mieszamy.
- Nalewamy ciasto do papilotek.
- Na wierzch każdej muffinki sypiemy kruszonką.
- Pieczemy około 20 minut.