Przepis na śliwki do słoika na ciasto. Zachwycająco prosty przepis na śliwki do ciasta

Śliwki do słoika na ciasto
Autor: Shutterstock Śliwki do słoika na ciasto są bardzo proste do przygotowania.
łatwy
40 min
6

Ten przepis mnie zachwycił - jest genialny w swojej prostocie i pozwala przypomnieć sobie zimą smaki lata. Dosłownie. Ciasto z tak przygotowanymi śliwkami smakuje świetnie. Wiem, bo już sprawdziłam, przecież nie będę czekać na efekty do zimy. Wyszło znakomicie, więc planuję zapasteryzować jeszcze jedną partię pysznych śliwek do ciasta na zimę.

SKŁADNIKI

  • słoiki (ok 0,5 l)
  • dojrzale śliwki
  • cukier
  • opcjonalnie cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoiki wraz zakrętkami umyć i wyparzyć.
  • Śliwki przebrać, umyć i osuszyć, a następnie przekroić i usunąć pestki.
  • Owoce układać w słoikach i przesypywać cukrem, na każdy słoik wystarczy 2, maksymalnie 3 łyżki cukru.
  • Słoiki zakręcić, ale niezbyt mocno i w stawić do dużego garnka wożonego ściereczką.
  • Wlać dobrze ciepłą wodę do wysokości 2/3 słoików, zagotować i pasteryzować 15 minut.
  • Słoiki wyjąć z garnka, dokładnie dokręcić i studzić powoli do góry dnem.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej