Ciasta piaskowe

Do kawy, herbaty albo na słodkie, leniwe popołudnie - ciasta piaskowe są lekkie i wbrew nazwie daleko im do suchości piasku. Królową tych wypieków jest popularna babka piaskowa. Co więcej, już niewielka ilość takiego ciasta przekłada się na poczucie sytości, a to dobra wiadomość dla miłośników słodkich wypieków, którzy dbają o linię.

Ciasta piaskowe

Ciasta piaskowe wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Babka marmurkowa - przepis na najlepszą babkę marmurkową, która zawsze wychodzi

Babka marmurkowa - przepis na najlepszą babkę marmurkową, która zawsze wychodzi

Babka marmurkowa to "murowany hit", nie tylko wielkanocnego stołu. Połączenie puszystego ciasta białego i czekoladowego to jeden z ulubionych przysmaków świątecznych. Podajemy przepis na babkę marmurkową, który jest prosty, szybki i zawsze wychodzi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja

Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja

Babka na białkach to sprytny pomysł na zagospodarowanie białka jaja kurzego. W wielu przepisach używa się tylko żółtek. Potem rodzi się pytanie, co zrobić z białkiem jaja? Zamienić go na pyszną babkę! Ten przepis przyda się w ferworze wielkanocnych przygotowań. Pozwoli Wam zaoszczędzić i w pełni wykorzystać wszystkie zakupione składniki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Babka piegusek - przepis na babkę z białek z makiem, tak pyszną, że trudno się oprzeć!

Babka piegusek - przepis na babkę z białek z makiem, tak pyszną, że trudno się oprzeć!

Babka piegusek, z samych białek, które często zostają nam po przygotowaniu ciasta kruchego, jest  doskonałym lekkim ciastem, smacznym i pięknie się prezentującym. Polecamy ten wypiek na co dzień i od święta.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wielkanocna babka piaskowa bezglutenowa - puszyste ciasto bez glutenu

Wielkanocna babka piaskowa bezglutenowa - puszyste ciasto bez glutenu

Sprawdzony przepis na Wielkanoc na bezglutenową babkę piaskową na bazie mąki ziemniaczanej i migdałów. Zarówno mąka pszenna, jak i bułka tarta, czyli podstawowe składniki tradycyjnej babki wielkanocnej, zawierają gluten. By tej Wielkanocy cieszyć się smakiem tego ciasta bez obaw, wymień pszenicę i bułkę tartą na mąkę ziemniaczaną i migdały. Oto przepis na Wielkanoc, który krok po kroku przeprowadzi cię przez proces pieczenia lekkiej i puszystej babki piaskowej bez glutenu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Piaskowa babka bezglutenowa - puszyste ciasto bez glutenu

Piaskowa babka bezglutenowa - puszyste ciasto bez glutenu

Babka piaskowa bezglutenowa jest doskonała na deser lub podwieczorek. Delikatne ciasto o lekko cytrynowym aromacie idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Do tego babka jest absolutnie bezglutenowa, ponieważ zamiast maki pszennej w przepisie używa się mąki ziemniaczanej. Jej przygotowanie jest łatwe, a efekt oszałamiający. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Babka piaskowa cytrynowa - orzeźwiające ciasto na Wielkanoc [WIDEO]

Babka piaskowa cytrynowa - orzeźwiające ciasto na Wielkanoc [WIDEO]

Tradycyjna babka piaskowa powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Babka piaskowa upieczone według klasycznego przepisu jest szybka w przygotowaniu, a ponadto lekka, krucha i puszysta. Jeśli chcesz podać na wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Babka piaskowa cytrynowa kusi odświeżającym aromatem cytrusów.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Babka piaskowa wielkanocna - puszysta i delikatna baba ucierana

Babka piaskowa wielkanocna - puszysta i delikatna baba ucierana

Ucierana babka piaskowa to tradycyjne ciasto wielkanocne. Pamiętajmy, że aby babka piaskowa się udała, należy ją ucierać ręcznie w makutrze. Tak robiły nasze babcie, dzięki czemu wychodziła puszysta i delikatna. Jak zrobić wielkanocną babkę piaskową?

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Babka piaskowa - przepis na prostą babkę piaskową na Wielkanoc

Babka piaskowa - przepis na prostą babkę piaskową na Wielkanoc

Babka piaskowa to klasyczne ciasto ucierane, pieczone na proszku do pieczenia. Jego delikatna, „sypka”, a jednocześnie ścisła konsystencja to wynik połączenia mąki pszennej z ziemniaczaną. Jak upiec babkę piaskową wielkanocną? Podajemy sprawdzony przepis krok po kroku na prostą babkę  piaskową.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Babka gotowana - dobry przepis na wilgotną i miękką babę wielkanocną gotowaną w kąpieli wodnej

Babka gotowana - dobry przepis na wilgotną i miękką babę wielkanocną gotowaną w kąpieli wodnej

Babka gotowana zamiast tradycyjnej babki drożdżowej to pomysł dla tych, którzy nie mają czasu albo serca do ciasta drożdżowego. Jej największa zaletą jest to, że babka gotowana zawsze się udaje. A potem wystarczy ciasto polać polewą czekoladową lub lukrem i deser gotowy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto cynamonowe z kruszonką - ucieszy ciało, rozgrzeje duszę

Ciasto cynamonowe z kruszonką - ucieszy ciało, rozgrzeje duszę

Ciasto cynamonowe z kruszonką jest  łatwe do przygotowania, a całości  charakteru dodają dwie warstwy cynamonowej kruszonki - jedna ukryta wewnątrz wypieku,  druga na jego wierzchu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 7