Błyskawiczne ciasto ucierane z truskawkami - łatwe letnie ciasto owocowe z kruszonką

2023-05-24
Błyskawiczne ciasto ucierane z truskawkami - łatwe letnie ciasto owocowe z kruszonką, które wyjdzie każdemu
Autor: Shutterstock Błyskawiczne ciasto ucierane z truskawkami - łatwe letnie ciasto owocowe z kruszonką, które wyjdzie każdemu
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Błyskawiczne ciasto ucierane nie wymaga żadnych zdolności. Wszystko robi się mikserem, praktycznie samo. To najprostsze letnie ciasto owocowe z kruszonką, które wyjdzie każdemu.

SKŁADNIKI

  • 60 g masła w temp. pokojowej
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki lub kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 270 g mąki pszennej
  • sól
  • 1/2 kg truskawek opłukanych, wysuszonych, odszypułkowanych i przekrojonych na połówki
  • Na kruszonkę:
  • 2 łyżki masła z lodówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać przez sito z dodatkiem proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i szczypty soli. 
  • Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać jajko i jeszcze chwilę ucierać. Dodać maślankę lub kefir i dosypywać stopniowo suche składniki ciągle miksując.
  • Masę wyłożyć na blaszkę o wymiarach 22 x 24 cm lub do tortownicy o średnicy ok. 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek. 
  • Składniki na kruszonkę zmielić w malakserze pulsacyjnie, żeby zrobiły się grudki. Potem ugniatać drewnianą pałką, do powstania pożądanej konsystencji kruszonki (jaką kto lubi).
  • Ciasto posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec ok. 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche (patyczek powinien wychodzić czysty, nie oklejony mokrym ciastem).
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?

Zobacz naszą galerię, znajdziesz w niej inne sprawdzone przepisy na ciasta z truskawkami

Redakcja
więcej