Błyskawiczne ciasto ucierane z truskawkami - łatwe letnie ciasto owocowe z kruszonką
2023-05-24
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Błyskawiczne ciasto ucierane nie wymaga żadnych zdolności. Wszystko robi się mikserem, praktycznie samo. To najprostsze letnie ciasto owocowe z kruszonką, które wyjdzie każdemu.
SKŁADNIKI
- 60 g masła w temp. pokojowej
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 250 ml maślanki lub kefiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 270 g mąki pszennej
- sól
- 1/2 kg truskawek opłukanych, wysuszonych, odszypułkowanych i przekrojonych na połówki
- Na kruszonkę:
- 2 łyżki masła z lodówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać przez sito z dodatkiem proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i szczypty soli.
- Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać jajko i jeszcze chwilę ucierać. Dodać maślankę lub kefir i dosypywać stopniowo suche składniki ciągle miksując.
- Masę wyłożyć na blaszkę o wymiarach 22 x 24 cm lub do tortownicy o średnicy ok. 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek.
- Składniki na kruszonkę zmielić w malakserze pulsacyjnie, żeby zrobiły się grudki. Potem ugniatać drewnianą pałką, do powstania pożądanej konsystencji kruszonki (jaką kto lubi).
- Ciasto posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec ok. 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche (patyczek powinien wychodzić czysty, nie oklejony mokrym ciastem).
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Zobacz naszą galerię, znajdziesz w niej inne sprawdzone przepisy na ciasta z truskawkami