Ten przepis na babkę ucieraną ma ponad 30 lat. Nie ma sobie równych, choć jeden składnik zaskakuje
2023-03-10
łatwy
30 min
8
Przepisy z książek kucharskich z lat 80-tych i 90-tych charakteryzują się prostotą wykonania, niewyszukanymi składnikami. Tak jest i z tą babka ucieraną. Przepis wyszukała kiedyś moja mama w starej książce, minimalnie go zmodyfikowała i niemal od 30 lat robi babkę na Wielkanoc właśnie w ten sposób. Wychodzi puszysta, lekka i pyszna.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki cukru
- 150 g masła
- 5 jajek
- 0,5 łyżeczki amoniaku w proszku
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć mikserem. Gdy zrobi się jasne i puszyste dodawać do niego stopniowo jajka i cukier i cały czas miksować.
- Gdy składniki się połączą dodać do nich przesianą mąkę i dokładnie wymieszać na jednolitą, gładką masę.
- Na koniec dodać cukier waniliowy i amoniak, ponownie wmieszać.
- Blaszkę do pieczenia babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
- Ciasto przelać do przygotowanej blaszki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C.
- Piec około 50 minut, aż ciasto się zezłoci, a wbity w nie patyczek będzie suchy.
- Wyjąć z piekarnika i wystudzić, następnie wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Wielkanocna babka drożdżowa