Czekoladowe ciasto z białek – genialny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek!

Czekoladowe ciasto z białek - pomysł na wykorzystanie białek jaj!
Autor: Shutterstock, Shutterstock Ciasto z białek z dodatkiem ciemnego kakao przygotujesz dosłownie w kwadrans
łatwy
15 min
6

 Czekoladowe ciasto z białek to sprytny sposób na wykorzystanie białek pozostałych po pieczeniu drożdżowego lub kruchego ciasta. Zamiast klasycznych bez, postaw na wilgotne, pachnące kakao ciasto z nutą soczystego jabłka. Proste, szybkie i niesamowicie pyszne – idealne do kawy i na każdą okazję!

Zalety ciast z białek

Ciasta z białek to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek w kuchni. Są lekkie, puszyste i często mniej kaloryczne niż tradycyjne wypieki. Dzięki nim można uniknąć marnowania składników, a przy okazji przygotować coś pysznego – od delikatnych biszkoptów po wilgotne ciasta czekoladowe. Dodatkowo świetnie komponują się z bakaliami, owocami i czekoladą, dając nieskończone możliwości smakowe!

Dodatek jabłka do polecanego przez nas ciasta sprawia, że nie jest ono suche, a takim mogłoby być gdyśmy je przygotowali z samych białek. Kwaskowe jabłko stanowi też świetne uzupełnienie słodyczy ciasta, dzięki temu ma bardziej złożony, ciekawszy smak.

SKŁADNIKI

  • 4-5 białek jaj (4 z jaj L, 5 z jaj M)
  • 100 g cukru
  • 65 ml oleju
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g gorzkiego kakao
  • 1 średnie jabłko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywno. Następnie, nie przerywając miksowania, dodać do nich partiami cukier. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Do piany dodać olej na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko zmiksować, tak, żeby nie było grudek.
  • Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wmieszać do ciasta szpatułką.
  • Ciasto przelać do formy keksówki wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez ok. 50 minut (do suchego patyczka)
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej