Czekoladowe ciasto z białek - pomysł na wykorzystanie białek jaj!
2023-01-17
łatwy
15 min
6
Czekoladowe ciasto z białek to patent na wykorzystanie białek pozostałych po przygotowaniu ciasta drożdżowego albo kruchego. Nie muszą to być bardzo słodkie bezy, ale łatwe do przygotowania ciasto czekoladowe, pachnące i wilgotne - dzięki dodatkowi startego jabłka.
Dodatek jabłka do tego ciasta sprawia, że nie jest ono suche, a takim mogłoby być gdyśmy je przygotowali z samych białek. Kwaskowe jabłko stanowi też świetne uzupełnienie słodyczy ciasta, dzięki temu ma bardziej złożony, ciekawszy smak.
SKŁADNIKI
- 4-5 białek jaj (4 z jaj L, 5 z jaj M)
- 100 g cukru
- 65 ml oleju
- 100 g mąki pszennej
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 35 g gorzkiego kakao
- 1 średnie jabłko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywno. Następnie, nie przerywając miksowania, dodać do nich partiami cukier. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Do piany dodać olej na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko zmiksować, tak, żeby nie było grudek.
- Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wmieszać do ciasta szpatułką.
- Ciasto przelać do formy keksówki wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez ok. 50 minut (do suchego patyczka)
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.