Czekoladowe ciasto z białek – genialny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek!

Czekoladowe ciasto z białek to sprytny sposób na wykorzystanie białek pozostałych po pieczeniu drożdżowego lub kruchego ciasta. Zamiast klasycznych bez, postaw na wilgotne, pachnące kakao ciasto z nutą soczystego jabłka. Proste, szybkie i niesamowicie pyszne – idealne do kawy i na każdą okazję!
Zalety ciast z białek
Ciasta z białek to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek w kuchni. Są lekkie, puszyste i często mniej kaloryczne niż tradycyjne wypieki. Dzięki nim można uniknąć marnowania składników, a przy okazji przygotować coś pysznego – od delikatnych biszkoptów po wilgotne ciasta czekoladowe. Dodatkowo świetnie komponują się z bakaliami, owocami i czekoladą, dając nieskończone możliwości smakowe!
Dodatek jabłka do polecanego przez nas ciasta sprawia, że nie jest ono suche, a takim mogłoby być gdyśmy je przygotowali z samych białek. Kwaskowe jabłko stanowi też świetne uzupełnienie słodyczy ciasta, dzięki temu ma bardziej złożony, ciekawszy smak.
SKŁADNIKI
- 4-5 białek jaj (4 z jaj L, 5 z jaj M)
- 100 g cukru
- 65 ml oleju
- 100 g mąki pszennej
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 35 g gorzkiego kakao
- 1 średnie jabłko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywno. Następnie, nie przerywając miksowania, dodać do nich partiami cukier. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Do piany dodać olej na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko zmiksować, tak, żeby nie było grudek.
- Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wmieszać do ciasta szpatułką.
- Ciasto przelać do formy keksówki wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez ok. 50 minut (do suchego patyczka)