Cytrynowa szybka babka: dla zapracowanych i spóźnionych
Babka cytrynowa wilgotna, to idealne ciasto na niedzielny lub świąteczny stół. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc szczególnie polecamy ten przepis tym, którzy nie mają czasu na długie świąteczne przygotowania. Oto prosty przepis na smaczną i szybką najlepszą babkę cytrynową na świecie.
Najlepsza babka cytrynowa wilgotna nie wymaga zgromadzenia wyszukanych składników, przygotujecie ją też nawet gdy nie posiadacie wypasionych kuchennych urządzeń. Wystarczy ok. pół godziny, prosty mikser i dobre chęci. Babka z tego przepisu udaje się nawet kuchennym laikom. Polecamy ją więc zabieganym i początkującym w kuchni
Polecamy też inne przepisy na smaczne i proste babki:
Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja
Rozkoszna babka Savarin - raz spróbujesz, pokochasz na zawsze!
Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków
Babka gotowana - dobry przepis na wilgotną i miękką babę wielkanocną gotowaną w kąpieli wodnej
Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej - przepis na babę z likierem jajecznym
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 kostka masła
- 3 łyżki skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- 10 dag drobnych i zmielonych migdałów
- masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ubij z cukrem na parze na puszystą i jasną masę.
- Przesianą mąkę połącz z posiekanym masłem, skórką z cytryny, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Ucieraj powoli dodając masę jajeczną. Wsyp migdały.
- Wlej ciasto do wysmarowanej masłem formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
- Oprósz cukrem pudrem albo udekoruj według własnego pomysłu.