Babka wielkanocna wilgotna i pyszna

2021-03-24
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Babka wielkanocna wilgotna i pyszna
Autor: Shutterstock Wielkanocna babka oprószona cukrem pudrem i udekorowana listkami melisy
łatwy
20 min
4

Babka wielkanocna wilgotna i pyszna to Twoje marzenie? Możemy je spełnić. Oto łatwy przepis na cytrynowe ciasto proszkowe. Ten rodzaj ciasta piaskowego zawsze się udaje. Wystarczy zmieszać składniki. Wstawić do piekarnika. Gotowa w 10 minut! 

Składniki

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/8 łyżeczki soli

2 jajka

3/4 szklanki cukru pudru

3/4 szklanki oleju roślinnego

3/4 szklanki mleka

1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy

1 saszetka cukru wanilinowego

skórka z 2 cytryn lub skórka z całej pomarańczy

cukier puder do posypania ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 175°C.

Formę do babki, z kominkiem, posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką.

Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.

W drugiej misce za pomocą miksera ubij jajka. Na najwyższej prędkości, przez około 3 minuty.

Stopniowo dodawaj cukier i kontynuuj ubijanie przez kolejne 2-3 minuty.

Zmniejsz prędkość i dodaj olej, mleko i sok z cytryny.

Dodaj suche składniki, wanilinę (lub ekstrakt waniliowy) i skórkę z cytryny. Ubijaj tylko do połączenia.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez około 35 minut lub do próby suchego patyczka.

Ostudzić całkowicie na ruszcie.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

ZOBACZ WIDEO czym się różni ciasto piaskowego od drożdżowego