Babka wielkanocna wilgotna i pyszna
Dieta wegetariańska
Babka wielkanocna wilgotna i pyszna to Twoje marzenie? Możemy je spełnić. Oto łatwy przepis na cytrynowe ciasto proszkowe. Ten rodzaj ciasta piaskowego zawsze się udaje. Wystarczy zmieszać składniki. Wstawić do piekarnika. Gotowa w 10 minut!
Babka wielkanocna to w wielu domach świąteczne must have. Jedni preferują babkę drożdżową, inni piaskową, zwaną inaczej ucieraną, w której do spulchnienia ciasta służy proszek do pieczenia, a nie drożdże. Ten rodzaj wypieku jest bardzo smaczny, a mniej wymagający niż ciasto drożdżowe. Dobra babka piaskowa może być pachnąca i wilgotna, a nie potrzebuje czasu na wyrastanie i zazwyczaj udaje się nawet kulinarnym debiutantom. Jeśli więc nie czujesz się pewnie podczas przygotowania ciast drożdżowych lub nie dysponujesz dostateczną ilością czasu, z powodzeniem i bez poczucia winy pokuś się o przygotowanie na Wielkanoc (i nie tylko) domowej babki ucieranej.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z innymi sprawdzonymi przepisami na babki piaskowe
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy
- 1 saszetka cukru wanilinowego
- skórka z 2 cytryn lub skórka z całej pomarańczy
- cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 175°C.
- Formę do babki, z kominkiem, posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką.
- Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.
- W drugiej misce za pomocą miksera ubij jajka. Na najwyższej prędkości, przez około 3 minuty.
- Stopniowo dodawaj cukier i kontynuuj ubijanie przez kolejne 2-3 minuty.
- Zmniejsz prędkość i dodaj olej, mleko i sok z cytryny.
- Dodaj suche składniki, wanilinę (lub ekstrakt waniliowy) i skórkę z cytryny. Ubijaj tylko do połączenia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez około 35 minut lub do próby suchego patyczka.
- Ostudzić całkowicie na ruszcie.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.