Babka marmurkowa - przepis Gaji Kuroń na pyszne ciasto
2023-03-28
łatwy
20 min
4
Babka marmurkowa to efektowne i zawsze udane ciasto. Do tego absolutnie przepyszne. Puszyste wnętrze skrywa dwa rodzaje ciasta - waniliowego wymieszanego z czekoladowym. Babkę marmurkową poleca Gaja Kuroń, córka Macieja Kuronia, szef kuchni trzeciego stopnia, uczestniczka VI edycji MasterChefa.
SKŁADNIKI
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 375 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.
- Ubij masło z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawaj pojedynczo jajka, cały czas mieszając. M
- ąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj porcjami do powstałej masy, nie przerywając mieszania.
- Na koniec wlej mleko, wymieszaj.
- Formę z tuleją o średnicy ok. 25 cm wysmaruj masłem. Wlej do foremki połowę ciasta.
- Do pozostałej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masę przełóż do formy z pozostałym ciastem.
- Przemieszaj spiralnie obie warstwy ciasta, tak aby kolory delikatnie się ze sobą połączyły.
- Piecz 60-70 minut, do „suchego patyczka”. Babę podawaj polaną lukrem lub posypaną cukrem pudrem.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Więcej przepisów na pyszne ciasta piaskowe znajdziesz w GALERII