Babka marmurkowa - przepis Gaji Kuroń na pyszne ciasto

2022-04-06
Babka marmurkowa - przepis Gaji Kuroń
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Babka marmurkowa to efektowne i zawsze udane ciasto. Do tego absolutnie przepyszne. Puszyste wnętrze skrywa dwa rodzaje ciasta, waniliowego wymieszanego z czekoladowym. Babkę marmurkową poleca Gaja Kuroń, córka Macieja Kuronia, szef kuchni trzeciego stopnia, uczestniczka VI edycji MasterChefa. 

SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 375 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.
  • Ubij masło z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawaj pojedynczo jajka, cały czas mieszając. M
  • ąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj porcjami do powstałej masy, nie przerywając mieszania.
  • Na koniec wlej mleko, wymieszaj.
  • Formę z tuleją o średnicy ok. 25 cm wysmaruj masłem. Wlej do foremki połowę ciasta.
  • Do pozostałej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masę przełóż do formy z pozostałym ciastem.
  • Przemieszaj spiralnie obie warstwy ciasta, tak aby kolory delikatnie się ze sobą połączyły.
  • Piecz 60-70 minut, do „suchego patyczka”. Babę podawaj polaną lukrem lub posypaną cukrem pudrem.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.

Więcej przepisów na pyszne ciasta piaskowe znajdziesz w GALERII!