Ciasto na kefirze z wiśniami: niesamowicie pyszny biszkopt tłuszczowy z owocami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ciasto na kefirze z wiśniami to niesamowicie puszysty i słodki biszkopt tłuszczowy z owocami. Ten deser zasługuje na uwagę. Nie spostrzeżecie się, gdy zniknie z patery. Polecam, bo jest łatwy w przygotowaniu i obłędnie pyszny!
Więcej przepisów na placki z wiśniami
Jeśli przepadasz za ciastem w wiśniami to koniecznie wypróbuj przepisy przygotowane przez redaktorki serwisu Beszamel.pl Tutaj każdy znajdzie coś dobrego dla siebie:
Placek drożdżowy w wiśniami i kruszonką
SKŁADNIKI
- 100 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub jeszcze lepiej cukru z nasionkami wanilii
- 2 jajka
- 200 g kefiru
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- oraz
- 400 g wiśni
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiśnie wydrylować. Przeczytaj: Jak drylować wiśnie i czereśnie bez drylownicy
- Masło wyjąć 30 minut wcześniej, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Dodać jajka i ubić na jednorodną masę. Dodać kefir i ponownie ubić.
- Dodawać po 2 łyżki mąki i ucierać, aż do wyczerpania składnika. Na koniec dodać proszek od pieczenia i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Ciasto przelać do formy posmarowanej masłem. Na wierzchu ułożyć wiśnie.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec 30-40 minut.
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Ostudzone ciasto wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
- Ta ilość ciasta wystarczy na tortownicę o średnicy około 20 cm lub formę o boku 20 cm. Na dużą blachę trzeba podwoić ilość składników.