Ciasto na kefirze z wiśniami: niesamowicie pyszny biszkopt tłuszczowy z owocami

Ciasto na kefirze z wiśniami
Autor: Shutterstock Jeśli potrzebujesz porcji ciasta na dużą blachę to wystarczy podwoić ilość składników
łatwy
30 min
4

Ciasto na kefirze z wiśniami to niesamowicie puszysty i słodki biszkopt tłuszczowy z owocami. Ten deser zasługuje na uwagę. Nie spostrzeżecie się, gdy zniknie z patery. Polecam, bo jest łatwy w przygotowaniu i obłędnie pyszny!

Więcej przepisów na placki z wiśniami

Jeśli przepadasz za ciastem w wiśniami to koniecznie wypróbuj przepisy przygotowane przez redaktorki serwisu Beszamel.pl Tutaj każdy znajdzie coś dobrego dla siebie:

Szybkie ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami i budyniem

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Kruche ciasto z wiśniami

Placek drożdżowy w wiśniami i kruszonką

SKŁADNIKI

  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub jeszcze lepiej cukru z nasionkami wanilii
  • 2 jajka
  • 200 g kefiru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oraz
  • 400 g wiśni
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wiśnie wydrylować. Przeczytaj: Jak drylować wiśnie i czereśnie bez drylownicy
  • Masło wyjąć 30 minut wcześniej, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
  • Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  • Dodać jajka i ubić na jednorodną masę. Dodać kefir i ponownie ubić.
  • Dodawać po 2 łyżki mąki i ucierać, aż do wyczerpania składnika. Na koniec dodać proszek od pieczenia i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Ciasto przelać do formy posmarowanej masłem. Na wierzchu ułożyć wiśnie.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec 30-40 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  • Ostudzone ciasto wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
  • Ta ilość ciasta wystarczy na tortownicę o średnicy około 20 cm lub formę o boku 20 cm. Na dużą blachę trzeba podwoić ilość składników.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej