Pyszna babka włoska - udoskonalony hit PRL

Dieta wegetariańska
Babka włoska ponoć święciła tryumfy za czasów PRL. Ponieważ był to okres, gdy wyszukane składniki nie były dostępne, to ciasto przygotowuje się a produktów dostępnych w każdym sklepie. I warto je zrobić, bo jest smaczne, niezbyt trudne do przygotowania i pięknie się prezentuje na stole.
Okazuje się, że są w Polsce regiony, w których babka włoska nie zrobiła kariery i jest zupełnie nieznana. Za to mieszkańcy Wielkopolski kojarzą ją znakomicie, jako odświętne ciasto, kupowane w cukierni na specjalne okazje. Zazwyczaj miała formę wydłużonego sześcianu, bo pieczona była w podłużnych formach, tzw. keksówkach. Jeśli chcecie poznać ten smak, albo go sobie przypomnieć, koniecznie wypróbujcie nasz przepis. Możecie babkę upiec oczywiście w dowolnie wybranej foremce - okrągłej, prostokątnej czy kwadratowej.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 średnie jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 115 g mąki tortowej
- 1 budyń waniliowy wsypać do szklanki i uzupełnić do połowy mąką ziemniaczaną
- 160 g masła
- (foremka o pojemności ok. 2 l)
- Krem:
- 330 ml mleka 3,2%
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej wrocławskiej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 200 g miękkiego masła
- 40 g cukru pudru
- 40 g białej czekolady
- 4 łyżki powideł śliwkowych albo kwaskowatego dżemu
- Do nasączenia: 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru + 2 łyżeczki spirytusu
- ok. 50 g orzechów uprażonych na suchej patelni i rozdrobnionych
- polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Foremkę wysmarować masłem i wysypać kaszka manną. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni C.
- Cukier zwykły, cukier waniliowy i całe jajka ubić na puszystą, gęstą masę.
- Wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną z budyniem i proszkiem do pieczenia - przesiać przez sito. Zagotować masło.
- Miksując na wolnych obrotach dosypywać stopniowo wymieszane mąki. Na koniec wlewać cienką stróżką gorące masło, dalej miksując na wolnych obrotach, ale krótko.
- Ciasto wyłożyć do foremki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45- 50 minut do suchego patyczka, bez termoobiegu.
- Upieczone ciasto po 10 minutach wyjąć z foremki odwracając ją do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
- W czasie gdy ciasto się piecze, przygotować krem - odlać ok. 1/2 szklanki mleka, dodać obydwie mąki, żółtka i razem dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego zawiesinę jajeczną. Króciutko zagotować mieszając.
- Masę przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić do ostudzenia. W mikrofalówce rozpuścić czekoladę i ostudzić do letniej, ale lejącej. Masło utrzeć mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem pudrem, pod koniec dodać rozpuszczoną czekoladę. Do utartego masła dodawać po łyżce budyń, miksując na wysokich obrotach do wyczerpania masy budyniowej.
- Ciasto przekroić na 3 równe części.
- Ułożyć dolną część ciasta na paterze, nasączyć, posmarować 2 łyżkami powideł i 2 kopiastymi kremu. Powtórzyć czynność z drugą częścią ciasta. Położyć 3 część ciasta, lekko docisnąć i nasączyć.
- Całość cieniutko posmarować kremem i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie całe ciasto posmarować pozostałym kremem. Wygładzić i wszystkie boki obsypać zmielonymi orzechami pomagając sobie tępym nożem dociskając lekko do kremu. Ponownie wstawić do lodówki na ok. 20 minut.
- Wierzch polać delikatnie polewą czekoladową