Babka jogurtowa wilgotna. Z dodatkiem kakao jest cudownie pyszna

Babka jogurtowa wilgotna. Z dodatkiem kakao jest cudownie pyszna
Autor: Shutterstock Tak przygotowana babka jest długo wilgotna i nie kruszy się
łatwy
25 min
4

Babka jogurtowa, wilgotna i czekoladowa jest tak łatwa do przygotowania, że uda się nawet kuchennym nowicjuszom. Składniki na to ciasto są powszechnie dostępne i tanie, nie będzie więc kłopotu z ich zakupem. Polecam to ciasto na  podwieczorek - na co dzień i od święta.

SKŁADNIKI

  • 12,5 dag masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 20 dag jogurtu naturalnego, gęstego
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 8 dag deserowej lub gorzkiej czekolady
  • 4 dag masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortownicę lub foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  • Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Kakao również przesiać przez sitko i dodać do mąki, wymieszać.
  • Miękkie masło i cukier utrzeć do białości (miksować mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut).
  • Następnie dodawać po jednym jajku i cały czas miksować do połączenia się składników.
  • Na koniec dodawać na przemian suche składniki i jogurt (3 łyżki mąki z kakao, 1 łyżka jogurtu) i miksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
  • Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C przez ok. 55 minut (do tzw. suchego patyczka).
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z tortownicy, odwrócić i polać polewą czekoladową.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej