Babka jogurtowa wilgotna. Z dodatkiem kakao jest cudownie pyszna
2022-10-18
łatwy
25 min
4
Babka jogurtowa, wilgotna i czekoladowa jest tak łatwa do przygotowania, że uda się nawet kuchennym nowicjuszom. Składniki na to ciasto są powszechnie dostępne i tanie, nie będzie więc kłopotu z ich zakupem. Polecam to ciasto na podwieczorek - na co dzień i od święta.
SKŁADNIKI
- 12,5 dag masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki kakao
- 20 dag jogurtu naturalnego, gęstego
- POLEWA CZEKOLADOWA
- 8 dag deserowej lub gorzkiej czekolady
- 4 dag masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tortownicę lub foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Kakao również przesiać przez sitko i dodać do mąki, wymieszać.
- Miękkie masło i cukier utrzeć do białości (miksować mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut).
- Następnie dodawać po jednym jajku i cały czas miksować do połączenia się składników.
- Na koniec dodawać na przemian suche składniki i jogurt (3 łyżki mąki z kakao, 1 łyżka jogurtu) i miksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
- Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C przez ok. 55 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z tortownicy, odwrócić i polać polewą czekoladową.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.