Wilgotne i puszyste ciasto twarogowe z rodzynkami: pokochasz od pierwszego kęsa
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wilgotne i puszyste ciasto twarogowe z rodzynkami jest tak dobre, że pokochasz je od pierwszego kęsa. To taka miła odmiana od tradycyjnych ciast proszkowych. Polecam, jako słodki przerywnik do herbaty!
SKŁADNIKI
- 75 g masła
- 165 g cukru
- 130 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g rodzynek bez pestek
- 1 łyżka cukru pudru do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, przełożyć na sito i pozostawić do wyschnięcia.
- Twaróg przetrzeć przez sito do uzyskania jednorodnej konsystencji.
- Utrzeć masło z cukrem za pomocą blendera lub miksera.
- Dodać twarożek i ubijać do uzyskania gładkiej mieszaniny.
- Dodać rozmącone jajka i zmiksować.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto dokładnie wymieszać mikserem.
- Na koniec dodać rodzynki i wymieszać łyżką.
- Ciasto przełożyć do formy keksowej posmarowanej tłuszczem.
- Piekarnik rozgrzać do 170°C, piec 60 minut. Lub do chwili, gdy drewniany patyczek lub inny szpikulec wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie czysty.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić w formie, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego