Wilgotne i puszyste ciasto twarogowe z rodzynkami: pokochasz od pierwszego kęsa

Ciasto twarogowe z rodzynkami
Autor: Shutterstock Delikatne i wilgotne ciasto twarogowe z rodzynkami oprószone cukrem pudrem
łatwy
30 min
4

Wilgotne i puszyste ciasto twarogowe z rodzynkami jest tak dobre, że pokochasz je od pierwszego kęsa. To taka miła odmiana od tradycyjnych ciast proszkowych. Polecam, jako słodki przerywnik do herbaty!

SKŁADNIKI

  • 75 g masła
  • 165 g cukru
  • 130 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g rodzynek bez pestek
  • 1 łyżka cukru pudru do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, przełożyć na sito i pozostawić do wyschnięcia.
  • Twaróg przetrzeć przez sito do uzyskania jednorodnej konsystencji.
  • Utrzeć masło z cukrem za pomocą blendera lub miksera.
  • Dodać twarożek i ubijać do uzyskania gładkiej mieszaniny.
  • Dodać rozmącone jajka i zmiksować.
  • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto dokładnie wymieszać mikserem.
  • Na koniec dodać rodzynki i wymieszać łyżką.
  • Ciasto przełożyć do formy keksowej posmarowanej tłuszczem.
  • Piekarnik rozgrzać do 170°C, piec 60 minut. Lub do chwili, gdy drewniany patyczek lub inny szpikulec wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie czysty.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić w formie, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej