Babka piaskowa - przepis na prostą babkę piaskową wielkanocną

2022-04-06
jak_upiec_babke_piaskowa_podajemy.jpg
Autor: photos.com Babka piaskowa często gości na wielkanocnym stole
średni
60 min
4

Babka piaskowa to klasyczne ciasto ucierane, pieczone na proszku do pieczenia. Jego delikatna, „sypka”, a jednocześnie ścisła konsystencja to wynik połączenia mąki pszennej z ziemniaczaną. Jak upiec babkę piaskową wielkanocną? Podajemy sprawdzony przepis krok po kroku na prostą babkę  piaskową.

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • sok z ½ cytryny
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki rodzynek
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. 
  • Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
  • Masło zmiksuj z cukrem. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtka, a następnie po łyżce śmietany i soku z cytryny.
  • Do masy maślanej dodaj mąkę i ubite białka, lekko wymieszaj; gdy składniki się połączą, dodaj bakalie.
  • Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
  • Piecz 30-40 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche; jeśli tak, wyjmij ciasto z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, wyjmij z formy.
Beszamel - lukier, który nie spływa

Polecamy również:

Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby

Galeria: Babki drożdżowe