Babka piaskowa - przepis na prostą babkę piaskową wielkanocną
      2023-04-05
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Babka piaskowa to klasyczne ciasto ucierane, pieczone na proszku do pieczenia. Jego delikatna, „sypka”, a jednocześnie ścisła konsystencja to wynik połączenia mąki pszennej z ziemniaczaną. Jak upiec babkę piaskową wielkanocną? Podajemy sprawdzony przepis krok po kroku na prostą babkę piaskową.
SKŁADNIKI
- 150 g mąki pszennej
 - 100 g mąki ziemniaczanej
 - 200 g masła
 - 200 g cukru pudru
 - 4 jaja
 - szczypta soli
 - sok z ½ cytryny
 - łyżka skórki pomarańczowej
 - 3 łyżki rodzynek
 - ½ opakowania proszku do pieczenia
 - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
 - tłuszcz i bułka tarta do formy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą.
 - Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
 - Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
 - Masło zmiksuj z cukrem. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtka, a następnie po łyżce śmietany i soku z cytryny.
 - Do masy maślanej dodaj mąkę i ubite białka, lekko wymieszaj; gdy składniki się połączą, dodaj bakalie.
 - Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
 - Piecz 30-40 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche; jeśli tak, wyjmij ciasto z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, wyjmij z formy.
 
Beszamel - lukier, który nie spływa
    
    
    
    
Polecamy również:
Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby
Galeria: Babki drożdżowe