Różowy kisielowiec: przepis na najłatwiejsze ciasto w świecie!

Różowy kisielowiec: przepis na najłatwiejsze ciasto w świecie!
Autor: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Różowy kisielowiec - efektowne ciasto z kisielem
łatwy
30 min
4

Różowy kisielowiec to niezwykle efektowne ciasto, które można przygotować w dowolnym kolorze, zależnie od wybranego kisielu. Kisiel zawiera spożywcze barwniki i aromaty, nadające ciastu unikalny kolor i smak. To najłatwiejszy przepis na domowy przysmak dla łasuchów. Gorąco polecam!

Pod materiałem wideo znajdziesz inne nasze przepisy na ciasta piaskowe

SKŁADNIKI

  • 180 g mąki pszennej
  • 3 torebki (około 160 g) kisielu bez cukru: truskawkowego, poziomkowego lub wiśniowego
  • 2 łyżeczki (10 g ) proszku do pieczenia
  • 200 g masła, stopionego i przestudzonego
  • 5 jajek rozmiar M
  • 100 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 forma keksowa o długości około 24 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce wymieszać mąkę, kisiele oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. 
  • W drugiej misce utrzeć do białości jajka z cukrem. 
  • Do masy jajecznej porcjami dodawać mąkę i mieszać. Gdy porcja mąki zostanie rozmieszana, kontynuować do wyczerpania suchych składników.
  • Na koniec dodać stopione i przestudzone masło. Wymieszać.
  • Ciasto przelać do foremki posmarowanej masłem.
  • Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. 
  • Gotowe jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem z cukru pudru lub po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem. 
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej