Różowy kisielowiec: przepis na najłatwiejsze ciasto w świecie!
2024-07-11
łatwy
30 min
4
Różowy kisielowiec to niezwykle efektowne ciasto, które można przygotować w dowolnym kolorze, zależnie od wybranego kisielu. Kisiel zawiera spożywcze barwniki i aromaty, nadające ciastu unikalny kolor i smak. To najłatwiejszy przepis na domowy przysmak dla łasuchów. Gorąco polecam!
Pod materiałem wideo znajdziesz inne nasze przepisy na ciasta piaskowe
SKŁADNIKI
- 180 g mąki pszennej
- 3 torebki (około 160 g) kisielu bez cukru: truskawkowego, poziomkowego lub wiśniowego
- 2 łyżeczki (10 g ) proszku do pieczenia
- 200 g masła, stopionego i przestudzonego
- 5 jajek rozmiar M
- 100 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 forma keksowa o długości około 24 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce wymieszać mąkę, kisiele oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- W drugiej misce utrzeć do białości jajka z cukrem.
- Do masy jajecznej porcjami dodawać mąkę i mieszać. Gdy porcja mąki zostanie rozmieszana, kontynuować do wyczerpania suchych składników.
- Na koniec dodać stopione i przestudzone masło. Wymieszać.
- Ciasto przelać do foremki posmarowanej masłem.
- Piec około 50 minut w temperaturze 180°C.
- Gotowe jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem z cukru pudru lub po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Jak zrobić kruche ciasteczka?