Piadine - jak przygotować włoską tortillę z kurczakiem
Chrupiąca brukselka pieczona po azjatycku

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Delikatne brukselkowe wnętrze i pyszna słodko-kwaśna skorupka na zewnątrz
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Chrupiąca brukselka pieczona po azjatycku to soczyste i słodkie miniaturowe kapustki zapieczone pod słodko-kwaśną glazurą. Pyszny i zdrowy dodatek do codziennego posiłku. Takie dania kochamy!
Składniki
500 g brukselki świeżej
2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka pasty z ostrej papryki typu sambal olek, Sriracha lub co tam jest pod ręką
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól i pieprz jeśli lubisz, ale pamiętaj, że sos sojowy jest bardzo słony
Przygotowanie krok po kroku:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu.
Brukselkę umyć, obciąć końce łodyżek, usunąć uszkodzone liście. Pokroić na połówki, a duże okazy nawet na ćwiartki. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Brukselkę wyłożyć na blachę. Polać oliwą.
Wstawić do piekarnika na środkową półkę. Piec 20-25 minut lub do momentu, gdy brukselka będzie upieczona i zrumieniona.
W międzyczasie wymieszać sos sojowy z miodem, octem, olejem sezamowym, pastą paprykową i pozostałymi przyprawami.
Na 3-4 minuty przed końcem pieczenia przygotowaną mieszaniną polać lub posmarować za pomocą pędzla wszystkie brukselki.
Gdy całość się zapiecze, wyjąć i od razu podawać.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska