Bruschetta z pomidorami - przepis na klasyczną włoską przystawkę

2021-03-29
Bruschetta pomidorowa
Autor: thinkstockphotos.com Bruschettę możemy przygotować na pieczywie razowym - wtedy będzie smaczna, a zarazem pożywna
łatwy
15 min
4

Bruschetta z pomidorami to łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna przekąska. A to przekąski właśnie, czyli antipasti, powinny rozpoczynać każdą ucztę w stylu włoskim. Sprawdź, jak zrobić włoską bruschettę!

Wypróbuj inne przepisy na bruschettę!

Bruschetta z kurczakiem i suszonymi pomidorami: przepis na włoską kanapkę

Bruschetta z pomidorem i mozarellą - dobry przepis na bruchettę

Bruschetta z szynką parmeńską: pyszna przekąska

Bruschetta z zieloną fasolką i suszonymi pomidorami

Bruschetta z agrestem i pomidorami - pomysł na lunch

Bruschetta ze śliwkami - przepis na bruschettę na słodko

SKŁADNIKI

  • 2 kromki pieczywa razowego
  • duży pomidor
  • listki bazylii
  • ząbek czosnku
  • odrobina oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidora pokrój w kostkę, porwij listki bazylii.
  • Chleb podgrzej w piekarniku i posmaruj zgniecionym ząbkiem czosnku. Skrop oliwą.
  • Na wierzchu ułóż pomidora wymieszanego z bazylią, przypraw solą i pieprzem.