Antipasti: co to jest? Przepisy na klasyczne włoskie przystawki

2016-08-12 15:55

W kuchni włoskiej ważne miejsce zajmują przystawki, czyli antipasti. Sałatka caprese, carpaccio czy bruschetta to jedne z wielu przystawek, od których Włosi zaczynają biesiadowanie. Podajemy przepisy na kultowe włoskie antipasti!

co_to_jest_antipasti_jak.jpg
Autor: photos.com Antipasti to nic innego jak przystawki podawane przed głównym posiłkiem we Włoszech

Spis treści

  1. Przepis na bruschettę
  2. Przepis na carpaccio
  3. Przepis na oliwki w ziołach

Antipasti to nic innego jak przystawki podawane przed głównym posiłkiem we Włoszech. Przystawki podawane są w małych porcjach. W skład antipasti wchodzą zazwyczaj pomidory suszone, mozzarella, pomidorki koktajlowe, oliwki, bazylia, oliwa z ziołami, szynka parmeńska (prosciutto).

Najbardziej znane włoskie antipasti to:

Insalata caprese - sałatka ze świeżej mozzarelli, pomidorów i bazylii.

Carpaccio - przystawka z polędwicy wołowej, parmezanu i rukoli.

Bruschetty - grzanki z różnym farszem: pomidorami koktajlowymi i mozzarellą, tuńczykiem, oliwkami.

Oliwki w ziołach - przygotowane na bazie oliwek i różnych ziół: bazylii, oregano, tymianku.

Prosciutto con melone - kawałki melona owinięte szynką parmeńską, czyli prosciutto.

Przepis na bruschettę

4 połówki ciabatty

garść pomidorów koktajlowych

pęczek bazylii

1 opakowanie mozzarelli buffalo

kilka czarnych oliwek

oliwa z oliwek

ząbek czosnku

sól i pieprz świeżo mielony

Jak zrobić prawdziwą włoską pizzę - przepis na ciasto z Focaccia Ristorante

Sposób przygotowania:

Pomidorki kroimy na cztery części. Mozzarellę kroimy w kostkę, a oliwki na plasterki.

Wszystko mieszamy, dodajemy porwaną bazylię, skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku.

Pieczywo opiekamy, ciepłe smarujemy połówką czosnku.

Na wierzch układamy pomidory z mozzarellą.

Przepis na carpaccio

300 g polędwicy wołowej

parmezan w kawałku

rukola

sos:

2 łyżki słodkiej śmietany

2 czubate łyżki majonezu (najlepiej przygotowanego samemu)

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka sosu worcester

kilka kropli tabasco

Sposób przygotowania:

Polędwicę owijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika.

Składniki sosu mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.

Kiedy mięso stężeje, kroimy na cieniutkie plastry.

Rozkładamy na półmisku, smarujemy sosem i posypujemy pieprzem.

Parmezan ścieramy na płatki. Posypujemy mięso parmezanem i rukolą.

Przepis na oliwki w ziołach

garść zielonych oliwek

garść czarnych oliwek

sok z cytryny

oliwa z oliwek

1-2 ząbki czosnku

pół pęczka bazylii, tymianku, oregano lub 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Czosnek i zioła siekamy. Oliwki wkładamy do słoika, dodajemy zioła, oliwę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane oliwki wkładamy do lodówki na przynajmniej jeden dzień.