Bakalie

Orzechy i suszone owoce - bez nich wiele wypieków straciłoby mnóstwo smaku oraz uroku. Zbiorcza nazwa bakalie obejmuje m.in. migdały, orzechy laskowe, rodzynki, suszone śliwki i daktyle, a także skórkę cytrynową i pomarańczową. Główne zastosowanie bakalii to cukiernictwo, ale często goszczą też wśród płatków śniadaniowych.

Bakalie

Owocowo-bakaliowe ciasto bez cukru - dobry przepis na bezcukrowy placek

Słodkie ciasto bez dodatku cukru? To możliwe, o ile zastąpisz cukier miodem i bakaliami. Zobacz, jak zrobić ciasto owocowo-orzechowe. Podajemy szybki, prosty przepis na ciasto bez cukru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Dobry przepis na domowe muesli z bakaliami

Dobre muesli, czyli jakie? Bez konserwantów i sztucznych barwników? W pełni naturalne i smakowite? Podpowiadamy, jak przygotować mieszankę ziaren, orzechów i owoców na domowe musli.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jak przygotować tadżin warzywny - sprawdzony przepis na orietntalne danie bezmięsne

Zafunduj sobie kulinarną podróż do Maroka. Przygotuj tadżin - potrawę jednogarnkową, bazującą na świeżych warzywach i esencjonalnych przyprawach. Jak się do niej zabrać? Oto przepis na tradycyjny tadżin z Marrakeszu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wytrawna sałatka śródziemnomorska z owocami - ambrozja w ustach, zdrowie na talerzu!

Smaczna i zdrowa wytrawna sałatka śródziemnomorska, z dodatkiem owoców może być dodatkiem do dania głównego albo samodzielnym posiłkiem. Proponujemy letnią sałatkę śródziemnomorską, którą przygotujesz w zaledwie 10 minut. Znajdziesz w niej wszystko co zdrowe - porcję błonnika, witaminy, nienasycone tłuszcze i białko.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Skórki grejpfruta wypełnione pyszną sałatką z truskawkami

Połączenie słodkiego smaku truskawek, miodu i rodzynek z goryczką grejpfrutowego miąższu daje bardzo ciekawe efekty. Całość podkręca likier gruszkowy i pikantny kardamon. Ta sałatka jest banalnie prosta, a jednocześnie oryginalna. Można nią zachwycić gości na przyjęciu lub po prostu zaskoczyć rodzinę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka jarzynowa z rodzynkami

Sałatka jarzynowa z rodzynkami to alternatywa dla tradycyjnej sałatki warzywnej. Jest smaczna i wyrazista, a dodatek rodzynek nadaje jej nieco słodkawego smaku.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sałatka z kaszy gryczanej z marchewką i rodzynkami

Sałatka, którą spokojnie możesz zjeść na obiad. Sycąca kasza i pożywne warzywa tworzą ze słodkimi rodzynkami i kwaskowymi jabłkami bardzo smaczne połączenie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mazurek daktylowy na waflach

Mazurek to obowiązkowy punkt wielkanocnego menu. Ten jest bardzo łatwy do przygotowania i bardzo smaczny  - z mnóstwem daktyli i migdałów zatopionych w lekkiej piance.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Prosty biszkopt makowo-pomarańczowy- idealny codzienny deser

Prosty biszkopt makowo-pomarańczowy  to ciasto, które uda się każdemu. By go przygotować potrzebujemy niewielu składników. Ciasto  zawdzięcza swój atrakcyjny smak pomarańczowym dodatkom, które czynią je mniej  mdłym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasto miodowo-twarogowe - pyszna przekąska na pocieszenie

To ciasto jest jednocześnie puszyste i wilgotne. Pachnie intensywnie olejkiem eterycznym pochodzącym ze skórki cytrynowej. Blasku dodają mu jedyne w swoim rodzaju klejnoty - rodzynki i migdały.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 20