Smażony bób: chrupiąca i pyszna przekąska imprezowa

Smażony bób: pyszna przekąska imprezowa
Autor: Shutterstock Smażony bób można podać z różnymi świeżymi ziołami: pietruszką, miętą lub bazylią
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Smażony bób z chrupiącą skórką i doskonałym kremowym wnętrzem to pyszna przekąska imprezowa. Jest zdrowszy od chipsów, choć nie mniej kaloryczny. Dostarcza cukrów, białek i sporą ilość błonnika. Podpowiadamy, jak usmażyć bób na chrupko. Kto raz spróbuje smażonego bobu zawsze wraca do tego przepisu.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Koperek pokroić, łodygi odciąć i odłożyć do gotowania bobu, resztę drobno posiekać.
  • Bób ugotować z łodygami kopru według przepisu Jak ugotować bób?
  • Bób odsączyć, nie łuskać. Osuszyć. 
  • Rozgrzać tłuszcz w głębokim naczyniu. Bób smażyć przez 3-5 minut. 
  • Usmażony bób odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  • Oprószyć solą i drobno posiekanym koperkiem. Podawać jeszcze ciepły lub jak ostygnie. 
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?

Co bób ma w sobie?

Bób to doskonałe roślinne źródło białka i błonnika. Bób jest również bogaty w kwas foliowy i witaminy z grupy B, które są nam potrzebne do rozwoju nerwów i komórek krwi. Bób syci i dodaje energii.

Bób jadamy zazwyczaj ugotowany w wodzie z dodatkiem soli i cukru, tymczasem to smaczne warzywo strączkowe daje bardzo wiele możliwości wykorzystania go w kuchni. Najsmaczniejsze są młode ziarna, niewielkie, o jasnozielonym kolorze. Są delikatne i mają kremową, maślaną konsystencję. Im bób jest starszy, tym jego miąższ staje się bardziej suchy.

Inne pomysły na bób:

Nie wiesz jak ugotować bób? To bardzo proste! Instrukcję znajdziesz w galerii!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej