Smażony bób: chrupiąca i pyszna przekąska imprezowa
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Smażony bób z chrupiącą skórką i doskonałym kremowym wnętrzem to pyszna przekąska imprezowa. Jest zdrowszy od chipsów, choć nie mniej kaloryczny. Dostarcza cukrów, białek i sporą ilość błonnika. Podpowiadamy, jak usmażyć bób na chrupko. Kto raz spróbuje smażonego bobu zawsze wraca do tego przepisu.
SKŁADNIKI
- 1 kg bobu
- 1 pęczek kopru
- olej lub innym tłuszcz do głębokiego smażenia
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Koperek pokroić, łodygi odciąć i odłożyć do gotowania bobu, resztę drobno posiekać.
- Bób ugotować z łodygami kopru według przepisu Jak ugotować bób?
- Bób odsączyć, nie łuskać. Osuszyć.
- Rozgrzać tłuszcz w głębokim naczyniu. Bób smażyć przez 3-5 minut.
- Usmażony bób odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
- Oprószyć solą i drobno posiekanym koperkiem. Podawać jeszcze ciepły lub jak ostygnie.
Co bób ma w sobie?
Bób to doskonałe roślinne źródło białka i błonnika. Bób jest również bogaty w kwas foliowy i witaminy z grupy B, które są nam potrzebne do rozwoju nerwów i komórek krwi. Bób syci i dodaje energii.
Bób jadamy zazwyczaj ugotowany w wodzie z dodatkiem soli i cukru, tymczasem to smaczne warzywo strączkowe daje bardzo wiele możliwości wykorzystania go w kuchni. Najsmaczniejsze są młode ziarna, niewielkie, o jasnozielonym kolorze. Są delikatne i mają kremową, maślaną konsystencję. Im bób jest starszy, tym jego miąższ staje się bardziej suchy.
Inne pomysły na bób:
- Sałatka z bobu z sosem czosnkowo-cytrynowym
- Zupa z bobu - jak ją przyrządzić?
- Bób z fetą i pomidorkami - pożywna sałatka
- Kopytka z bobu z serem i bazylią
- Pasta z bobu do chleba - jak zrobić?
- Pierogi z bobem: oryginalny pomysł na letnie pierogi