Dżem wiśniowy bez żelfixu - tradycyjny przepis

Dżem z wiśni
Autor: Shutterstock Dżem wiśniowy bez żelfixu - klasyczna receptura.
średni
100 min
4

Dżem wiśniowy świetnie sprawdza się jako dodatek do słodkich ciast, naleśników i herbaty. Nie jest trudny w przygotowaniu, chociaż trzeba poświęcić mu trochę czasu. Podajemy przepis na tradycyjny dżem wiśniowy bez żelfixu.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg wiśni
  • 1,10 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wiśnie umyć i usunąć z nich pestki.
  • Owoce zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin.
  • Gdy wiśnie puszczą nieco soku, powoli ogrzewać je do wrzenia, zszumować i przerwać gotowanie na kilka godzin.
  • Następnie dżem wiśniowy dogotować do uzyskania właściwej szklistości owoców.
  • Gorący dżem wiśniowy przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?