Nalewka lipowa na kwiatach lipy: najlepsza lipówka podlaska

Nalewka lipowa z miodem
Autor: Shutterstock Nalewka lipowa z lipowym miodem to najlepsza podlaska lipówka
łatwy
30 min
4

Nalewka lipowa na kwiatach lipy to niezwykle aromatyczny trunek. Kwiaty lipy pachną niezwykle słodko, wręcz miodowo. Właściwie podlaską lipówkę należałoby nazwać miodówką, ponieważ ważnym składnikiem idealnego nastoju jest miód lipowy z poprzedniego roku. Taka nalewka to kordiał prawdziwy. Oto przepis na nalewkę na kwiatach lipy, czyli najlepsza lipówka podlaska. Polecamy! 

Praktyczne wskazówki przygotowania domowych nalewek

Domowe nalewkarstwo może stać się życiowym hobby. Nie wymaga specjalnej wiedzy, ani umiejętności. Wystarczy mieć cierpliwość i nie spieszyć się zbytnio. 

Najważniejszej to:

Sprawdzone przepisy na najlepsze nalewki:

Nalewka malinowo-wiśniowa z porzeczką 

Lekka nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka jabłkowa - na pyszne zwieńczenie posiłku

Niebanalna nalewka z gruszek

Staropolska nalewka z pigwy

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 czubate szklanki kwiatów lipy
  • 0,75 l miodu lipowego
  • 250 ml wody
  • 1 l wódki czystej 40%
  • 350 ml spirytusu 96%
  • 1 cytryna, tylko skórka otarta lub ścięta bez albedo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kwiaty lipy zebrać w suche, słoneczne przedpołudnie. Odmierzając ilość, lekko ugnieść w szklance. 
  • Wodę zagotować, odstawić do przestygnięcia. Gdy woda jest jeszcze ciepła, ale nie gorąca, dodać miód i wymieszać.
  • Kwiaty przełożyć do sporego słoja, zalać mieszaniną wody i miodu. Dodać wódkę i na koniec spirytus. Oraz skórkę z cytryny. 
  • Zamknąć szczelnie i pozostawić na parapecie okna. 
  • Nalewka powinna dojrzewać około 2 tygodni. Co drugi dzień potrząsać słojem. 
  • Po 2 tygodniach przecedzić nalewkę, ponownie zamknąć i odstawić na 4 tygodnie do sklarowania.
  • Po tym czasie rozlać do butelek, szczelnie zakorkować, opatrzyć butelki nazwą nalewki i datą butelkowania. 
  • Przechowywać w ciemnym miejscu o stabilnej temperaturze, najlepiej w piwnicy lub chłodnej spiżarni. 
  • Nalewka powinna w tych warunkach leżakować co najmniej 6 miesięcy. 
Nalewki domowe