Nalewka lipowa na kwiatach lipy: najlepsza lipówka podlaska
2024-06-05
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Nalewka z lipowych kwiatów to wyjątkowo aromatyczny trunek. Kwiaty lipy mają niezwykle słodki, niemal miodowy zapach. W rzeczywistości podlaska lipówka mogłaby być nazywana miodówką, ponieważ jednym z kluczowych składników jest zeszłoroczny miód lipowy. Taka nalewka to prawdziwy kordiał. Przedstawiamy przepis na najlepszą podlaską lipówkę, czyli nalewkę na kwiatach lipy. Polecamy!
Praktyczne wskazówki przygotowania domowych nalewek
Domowe nalewkarstwo może stać się życiowym hobby. Nie wymaga specjalnej wiedzy, ani umiejętności. Wystarczy mieć cierpliwość i nie spieszyć się zbytnio.
Najważniejszej to:
Sprawdzone przepisy na najlepsze nalewki:
Nalewka malinowo-wiśniowa z porzeczką
Lekka nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka jabłkowa - na pyszne zwieńczenie posiłku
SKŁADNIKI
- 4 czubate szklanki kwiatów lipy
- 0,75 l miodu lipowego
- 250 ml wody
- 1 l wódki czystej 40%
- 350 ml spirytusu 96%
- 1 cytryna, tylko skórka otarta lub ścięta bez albedo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kwiaty lipy zebrać w suche, słoneczne przedpołudnie. Odmierzając ilość, lekko ugnieść w szklance.
- Wodę zagotować, odstawić do przestygnięcia. Gdy woda jest jeszcze ciepła, ale nie gorąca, dodać miód i wymieszać.
- Kwiaty przełożyć do sporego słoja, zalać mieszaniną wody i miodu. Dodać wódkę i na koniec spirytus. Oraz skórkę z cytryny.
- Zamknąć szczelnie i pozostawić na parapecie okna.
- Nalewka powinna dojrzewać około 2 tygodni. Co drugi dzień potrząsać słojem.
- Po 2 tygodniach przecedzić nalewkę, ponownie zamknąć i odstawić na 4 tygodnie do sklarowania.
- Po tym czasie rozlać do butelek, szczelnie zakorkować, opatrzyć butelki nazwą nalewki i datą butelkowania.
- Przechowywać w ciemnym miejscu o stabilnej temperaturze, najlepiej w piwnicy lub chłodnej spiżarni.
- Nalewka powinna w tych warunkach leżakować co najmniej 6 miesięcy.
Nalewki domowe