Nalewka lipowa na kwiatach lipy: najlepsza lipówka podlaska

2024-06-05
Nalewka lipowa z miodem
Autor: Shutterstock Nalewka lipowa z lipowym miodem to najlepsza podlaska lipówka
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Nalewka z lipowych kwiatów to wyjątkowo aromatyczny trunek. Kwiaty lipy mają niezwykle słodki, niemal miodowy zapach. W rzeczywistości podlaska lipówka mogłaby być nazywana miodówką, ponieważ jednym z kluczowych składników jest zeszłoroczny miód lipowy. Taka nalewka to prawdziwy kordiał. Przedstawiamy przepis na najlepszą podlaską lipówkę, czyli nalewkę na kwiatach lipy. Polecamy!

Praktyczne wskazówki przygotowania domowych nalewek

Domowe nalewkarstwo może stać się życiowym hobby. Nie wymaga specjalnej wiedzy, ani umiejętności. Wystarczy mieć cierpliwość i nie spieszyć się zbytnio. 

Najważniejszej to:

Sprawdzone przepisy na najlepsze nalewki:

Nalewka malinowo-wiśniowa z porzeczką 

Lekka nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka jabłkowa - na pyszne zwieńczenie posiłku

Niebanalna nalewka z gruszek

Staropolska nalewka z pigwy

SKŁADNIKI

  • 4 czubate szklanki kwiatów lipy
  • 0,75 l miodu lipowego
  • 250 ml wody
  • 1 l wódki czystej 40%
  • 350 ml spirytusu 96%
  • 1 cytryna, tylko skórka otarta lub ścięta bez albedo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kwiaty lipy zebrać w suche, słoneczne przedpołudnie. Odmierzając ilość, lekko ugnieść w szklance. 
  • Wodę zagotować, odstawić do przestygnięcia. Gdy woda jest jeszcze ciepła, ale nie gorąca, dodać miód i wymieszać.
  • Kwiaty przełożyć do sporego słoja, zalać mieszaniną wody i miodu. Dodać wódkę i na koniec spirytus. Oraz skórkę z cytryny. 
  • Zamknąć szczelnie i pozostawić na parapecie okna. 
  • Nalewka powinna dojrzewać około 2 tygodni. Co drugi dzień potrząsać słojem. 
  • Po 2 tygodniach przecedzić nalewkę, ponownie zamknąć i odstawić na 4 tygodnie do sklarowania.
  • Po tym czasie rozlać do butelek, szczelnie zakorkować, opatrzyć butelki nazwą nalewki i datą butelkowania. 
  • Przechowywać w ciemnym miejscu o stabilnej temperaturze, najlepiej w piwnicy lub chłodnej spiżarni. 
  • Nalewka powinna w tych warunkach leżakować co najmniej 6 miesięcy. 
Nalewki domowe
Redakcja
więcej