Przepyszny kurczak satay z sosem orzechowym - idealne danie imprezowe!
Kurczak satay z sosem orzechowym to danie kuchni azjatyckiej łatwe do przygotowania i bardzo efektowne, ale przede wszystkim bardzo smaczne i oryginalne. Miękkie i soczyste mięso z piersi kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznym sosem orzechowym. Poznajcie nietuzinkową potrawę azjatycką i dowiedzcie się, jak zrobić kurczaka satay.
Czym jest kurczak satay?
Kurczak satay to danie kuchni azjatyckiej. Za swoje narodowe danie uważa je i Tajlandia, i Malezja. Co znaczy satay? To nazwa pysznego i aromatycznego dania składającego się z szaszłyków z grillowanego kurczaka oraz aromatycznego sosu orzechowego. Ważnym elementem tego dania jest marynata do mięsa składająca się z sosu sojowego, soku z cytryny i oleju sezamowego oraz przypraw – imbiru, chili, kurkumy, kuminu i kolendry.
Jak zrobić kurczaka satay?
Najpierw należy pokroić kurczaka w grube i długie paski. Mięso marynuje się w mieszance sosu sojowego, soku z cytryny, oleju sezamowego, czosnku i imbiru oraz przypraw. Kurczak powinien leżakować w marynacie przez 45 minut. Następnie mięso nadziewa się na patyczki i grilluje. W międzyczasie przyrządza się sos orzechowy. Do podgrzanego mleka kokosowego dodaje się masło orzechowe, sos sojowy, sok z cytryny oraz przyprawy. Sos orzechowy należy gotować, aż zgęstnieje.
Przepis na kurczaka satay
- Jeżeli lubicie dania kuchni azjatyckiej, kurczak z orzechowym sosem na pewno przypadnie wam do smaku. Danie jest proste i każdy może je zrobić w domowych warunkach.
- Czas przyrządzenia nie jest długi, ale trzeba pamiętać, że mięso powinno marynować się około 45 minut.
- Na liście składników znajdują się łatwo dostępne produkty. Wbrew pozorom nie trzeba szukać ich w wyspecjalizowanych sklepach czy internetowych delikatesach.
- Szaszłyki z kurczaka można zrobić nie tylko na grillu. Danie będzie pysznie smakować, kiedy upiecze się je w piekarniku lub usmaży na patelni grillowej.
Jak podawać kurczaka satay?
Kurczak satay to doskonały pomysł na oryginalną przekąskę lub przystawkę. Szczególnie dobrze smakuje, kiedy poda się go przed daniem głównym kuchni japońskiej, tajskiej lub chińskiej. Kurczaka z sosem orzechowym można też podać jako samodzielny posiłek. W takiej wersji warto zaserwować go z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego korzenia imbiru
- 3-4 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szczypta chili
- Sos orzechowy:
- 200 ml mleczka kokosowego
- 4 czubate łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 szczypta mielonej kolendry
- 1 szczypta kuminu
- 1 szczypta chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z piersi pokroić w podłużne, grube paski.
- Czosnek zmiażdżyć i wymieszać ze startym imbirem, olejem sezamowym, sokiem z cytryny, sosem sojowym, kolendrą, kuminem, kurkumą, chili i olejem. Do marynaty włożyć mięso, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 minut.
- Patyczki do szaszłyków natrzeć olejem, nadziać na nie mięso i upiec na grillu, w piekarniku z opcją grill w temperaturze 180ºC, albo usmażyć je na patelni grillowej
- Przygotować sos. Mleko kokosowe podgrzać, dodać masło orzechowe oraz pozostałe składniki. Gotować na małym ogniu, uważając by nie przypalić, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć.
- Grillowane szaszłyki z kurczaka podawać z sosem orzechowym.