Domowa konfitura z wiśni: jak zrobić? Łatwy przepis!

domowa-konfitura-z-wisni-jak-zrobic-latwy-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Konfiturę z wiśni najlepiej zrobić w domu - obędzie się bez ulepszaczy
średni
180 min
4

Klasyczna, domowa konfitura z wiśni wymaga tylko dwóch składników - świeżych owoców oraz cukru. Sprawdź, jak ją samodzielnie przygotować krok po kroku. Podajemy łatwy przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 kg wiśni
  • 1 kg cukru (można dać mniej w wersji niskosłodzonej)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie umyte wiśnie wydryluj. Najlepiej robić to ręcznie, wtedy masz pewność, że wszystkie pestki zostaną usunięte. Pomocnym narzędziem będzie tu np. spinacz biurowy, który po rozłożeniu idealnie pomaga w usuwaniu pestek.
  • Przygotowane owoce wrzuć do szerokiego garnka. Unikaj małych garnków, w których wiśnie będą leżały na sobie. Im więcej dotykają dna, tym lepiej.
  • Owoce gotuj na wolnym ogniu. Na początku puszczą sok – można go zebrać lub poczekać, aż odparuje. Po około 90 minutach dodaj cukier i gotuj dalej.
  • Co jakiś czas warto kontrolować gęstość. Kiedy uznasz, że konfitura ma już odpowiednią konsystencję, zdejmij garnek z palnika i jeszcze gorące wiśnie przełóż do słoików i szczelnie zakręć.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?