Dżem z zielonego agrestu: łatwy przepis na dżem agrestowy

Dżem z zielonego agrestu: łatwy przepis
Autor: thinkstockphotos.com Pyszny dżem z zielonego agrestu.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dżem z zielonego agrestu do idealny dodatek do herbaty, naleśników i wszelkich deserów. Łączy w sobie słodki i kwaśny smak, dzięki czemu na długo pozostaje w naszej pamięci. Podajemy łatwy przepis na dżem z zielonego agrestu.

Powidła z agrestu

Dżem z agrestu prawie dojrzałego

Miazga agrestowa

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg agrestu
  • 1 kg cukru
  • 3/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z wody i cukru przygotować syrop.
  • Do wrzącego syropu wrzucić owoce agrestu. Podtrzymywać wrzenie co jakieś czas mieszając i zdejmując powstającą pianę.
  • Gotowanie powinno trwać około 20-25 minut. Kiedy kropla dżemu wylana na przechylony talerzyk nie spłynie, wtedy mamy pewność, że przetwór jest gotowy.
  • Ugotowany, gorący dżem przekładamy do słoiczków i szczelnie zakręcamy.
Beszamel: Agrest - właściwości owoców agrestu i ich zastosowania kulinarne