Dżem z zielonego agrestu: łatwy przepis na dżem agrestowy
2023-07-10
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dżem z zielonego agrestu do idealny dodatek do herbaty, naleśników i wszelkich deserów. Łączy w sobie słodki i kwaśny smak, dzięki czemu na długo pozostaje w naszej pamięci. Podajemy łatwy przepis na dżem z zielonego agrestu.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg agrestu
- 1 kg cukru
- 3/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z wody i cukru przygotować syrop.
- Do wrzącego syropu wrzucić owoce agrestu. Podtrzymywać wrzenie co jakieś czas mieszając i zdejmując powstającą pianę.
- Gotowanie powinno trwać około 20-25 minut. Kiedy kropla dżemu wylana na przechylony talerzyk nie spłynie, wtedy mamy pewność, że przetwór jest gotowy.
- Ugotowany, gorący dżem przekładamy do słoiczków i szczelnie zakręcamy.
Beszamel: Agrest - właściwości owoców agrestu i ich zastosowania kulinarne
Zobacz nasze inne przepisy na przetwory z agrestu: