Dżem z białych porzeczek - prosty przepis

Dżem z białych porzeczek - prosty przepis
Autor: thinkstockphotos.com Wyrazisty dżem z białych porzeczek.
łatwy
40 min
4

Warto własnoręcznie przygotowywać dżemy, ponieważ są niezastąpionym dodatkiem do wielu potraw. Sprawdź, jak przygotować dżem z białych porzeczek i ciesz się jego niepowtarzalnym smakiem. Podajemy łatwy przepis.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg białych porzeczek
  • 1,1 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Porzeczki przesypać cukrem, w kilku miejscach porzeczki zgnieść, aby szybciej puściły sok.
  • Ogrzewać porzeczki ostrożnie, ciągle mieszając, aby owoce się nie przypaliły.
  • Po doprowadzeniu do wrzenia zdjąć powstałą pianę i wolno gotować, aż do uzyskania odpowiedniej krzepliwości.
  • Przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 20 minut.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?