Dżem z białych porzeczek - prosty przepis
2021-07-16
łatwy
40 min
4
Warto własnoręcznie przygotowywać dżemy, ponieważ są niezastąpionym dodatkiem do wielu potraw. Sprawdź, jak przygotować dżem z białych porzeczek i ciesz się jego niepowtarzalnym smakiem. Podajemy łatwy przepis.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg białych porzeczek
- 1,1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porzeczki przesypać cukrem, w kilku miejscach porzeczki zgnieść, aby szybciej puściły sok.
- Ogrzewać porzeczki ostrożnie, ciągle mieszając, aby owoce się nie przypaliły.
- Po doprowadzeniu do wrzenia zdjąć powstałą pianę i wolno gotować, aż do uzyskania odpowiedniej krzepliwości.
- Przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 20 minut.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?