Ziarna (mąki i kasze)

Ryż i kasze przynoszą ratunek osobom na diecie bezglutenowej. Współcześnie dostępne rodzaje mąk mogą zaś przyprawić o zawrót głowy. Chrupkie lub ugotowane, w zupach, daniach głównych, sałatkach czy nawet deserach - pożywne ziarna goszczą w menu pod wieloma postaciami. Szczególnie zimą warto się nimi rozgrzewać i... dożywiać!

Ziarna (mąki i kasze)

Ryż z kurczakiem w pomidorowym sosie - przepis na oszukane, szybkie risotto

Ryż z kurczakiem w pomidorowym sosie to pomysł na wykorzystanie niewielkich ilości różnych składników - został ci ryż z poprzedniego dnia, a w lodówce pokutuje jedna kiełbaska i jedna pierś z kurczaka? Nie wiesz, jak przygotować z tych składników sycący obiad dla rodziny? Oto pomysł!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryż smażony z mięsem mielonym i warzywami na sposób chiński

Kuchnia chińska w europejskim wydaniu. Mięso mielone szybko smażone na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem warzyw i duszone z przyprawami i ryżem. Znakomity obiad w pół godziny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Risotto z kurczakiem - sprawdzony przepis na pyszne risotto z pieczoną piersią

Risotto to danie na każdą okazję - i na codzienny obiad, i niewielkie spotkanie z przyjaciółmi, i na większą imprezę. A to dzięki uniwersalnej podstawie dania, dobrej technice przygotowania i właściwym dodatkom. To właśnie dzięki tym ostatnim risotto nabiera bardziej lub mniej wystawnego charakteru. Risotto z kurczakiem można podać na każdą okazję, jest kremowe, aksamitne i aromatyczne. W tej wersji może być codziennym obiadem, ale jeśli chcemy nadać mu wytworności wystarczy dodać nieco szafranu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekane risotto cheddarowe - kremowe i łatwe w przygotowaniu

Zapiekane risotto z serem cheddar to smaczna zapiekanka na bazie ryżu i spajającego go sera cheddar. To smaczna zapiekanka, którą można podawać na ciepło z ulubionym sosem lub jako dodatek do dań mięsnych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jak zrobić risotto? Jaki ryż jest najlepszy?

Risotto, klasyka włoskiej kuchni, wymaga dużo czasu: ciągłego mieszania i dolewania rosołu. Włosi mówią, że jest to przegadana potrawa, bo zanim będzie gotowa, biesiadnicy gromadzą się przy kucharzu. Włoskie restauracje często określają minimalną liczbę osób, dla których może być podane risotto. Jak zrobić to pyszne danie w domu i jaki ryż jest najlepszy do risotta?

Jak gotować ryż? Proste sposoby gotowania ryżu

Gotowanie ryżu nie wymaga wielkich umiejętności, ale aby ryż był sypki i nie sklejał się, trzeba trzymać się kilku zasad. Kluczową sprawą jest jednak odpowiednia ilość wody. Sprawdź, jakie są sposoby gotowania ryżu na sypko i ryżu w woreczkach.

Babka piegusek - przepis na babkę z białek z makiem, tak pyszną, że trudno się oprzeć!

Babka piegusek, z samych białek, które często zostają nam po przygotowaniu ciasta kruchego, jest  doskonałym lekkim ciastem, smacznym i pięknie się prezentującym. Polecamy ten wypiek na co dzień i od święta.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gotowanie kaszy jaglanej: jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, działa na organizm m.in przeciwzapalnie, oczyszczająco i regenerująco. Warto więc ją często jadać. Niestety, gotowanie kaszy jaglanej na sypko nie każdemu wychodzi, a źle ugotowana jest twarda i gorzka, co zniechęca do jej spożywania. Sprawdź zatem, jak ugotować kaszę jaglaną, by w pełni cieszyć się jej smakiem, a także zdrowiem. Z naszymi wskazówkami gotowanie kaszy jaglanej okaże się naprawdę łatwe.

Wegańskie ciasteczka jaglane z kokosem i migdałami - bez cukru i glutenu

Wegańskie ciasteczka jaglane przygotujesz niesłychanie łatwo, z kilku powszechnie dostępnych składników. Ciasteczka nie zawierają glutenu ani cukru, są pyszne, rumiane i chrupiące - po prostu niebo w gębie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Risotto po mediolańsku - przepis na idealnie kremowe i proste risotto

Risotto najlepiej robić z ryżu arborio. Nie należy go płukać. Podczas gotowania trzeba potrawę cały czas mieszać dolewając rosołu. Ugotowane ziarenka łączy kremowy sos. W północnych Włoszech risotto stanowi podstawę jadłospisu. Klasyczne i jednocześnie najprostsze robi się z ryżu, masła i sera. Podpowiadamy, jak przygotować aksamitne i kremowe risotto po mediolańsku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 67