Ziarna (mąki i kasze)

Ryż i kasze przynoszą ratunek osobom na diecie bezglutenowej. Współcześnie dostępne rodzaje mąk mogą zaś przyprawić o zawrót głowy. Chrupkie lub ugotowane, w zupach, daniach głównych, sałatkach czy nawet deserach - pożywne ziarna goszczą w menu pod wieloma postaciami. Szczególnie zimą warto się nimi rozgrzewać i... dożywiać!

Ziarna (mąki i kasze)

Olśniewająca sałatka z komosy ryżowej z mango, awokado i pestkami dyni

Sałatka z komosy ryżowej z mango, awokado i pestkami dyni to prawdziwa ozdoba stołu. Piękna, kolorowa, a do tego bardzo smaczna. Ciekawy miks smaków, kolorów i aromatów, a do tego kopalnia składników odżywczych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędnie pyszne kotlety bez mięsa: jedzcie ile chcecie!

Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa ze względów zdrowotnych. Nie muszą jednak rezygnować ze swoich upodobań. Zamiast mięsa możne 2-4 razy w tygodniu podać bezmięsne kotlety z kaszy i warzyw, które smakują wybornie. Oto łatwy przepis na kotlety, które można jeść bez wyrzutów sumienia! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Ryż z kurczakiem w pomidorowym sosie - przepis na oszukane, szybkie risotto

Ryż z kurczakiem w pomidorowym sosie to pomysł na wykorzystanie niewielkich ilości różnych składników - został ci ryż z poprzedniego dnia, a w lodówce pokutuje jedna kiełbaska i jedna pierś z kurczaka? Nie wiesz, jak przygotować z tych składników sycący obiad dla rodziny? Oto pomysł!

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędne ELOTES - grillowane kolby kukurydzy, jak z meksykańskiego food trucka

Elotes to grillowane kolby kukurydzy w pysznej marynacie z majonezu z kolendrą i posypce z regionalnego twardego sera, które jada się na ulicach Meksyku. Są łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Oryginalnie przygotowuje się je z, niedostępnym w Polsce, serem Cotija. To tradycyjnie wyrabiany ser dojrzewający, który często podaje się zmielony w serowych "solniczkach". W naszym przepisie zastępujemy go włoskim parmezanem, który ma bardzo podobny smak i teksturę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Lniana mizeria, czyli sałatka z ogórków z lnem i koperkiem

Siemię lniane to jedno z naszych rodzimych superfoods. Jest niezwykle zdrowe, jego regularne spożywanie wpływa pozytywnie na wiele funkcji naszego organizmu. Niektórym kojarzy się jednak jedynie z niezbyt apetycznym, galaretowatym naparem lub jedynie dodatkiem do koktajli czy jogurtu. Tymczasem nasiona lnu w całości lub mielone można dodawać do wielu potraw, wzbogacając ich smak, teksturę i wartości odżywcze. Dziś proponujemy mizerię ogórkową z chrupiącym siemieniem i aromatycznym koperkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kuskus z brzoskwiniami i orzechami - prosty przepis

Kuskus to rodzaj kaszy charakterystyczny dla kuchni arabskiej. Można zjadać go z mięsem, rybą lub z owocami czy orzechami. Tym razem proponujemy kuskus z brzoskwiniami i orzechami - uniwersalne danie, które można jeść samodzielnie lub jako dodatek np. do pieczonego kurczaka. Najlepiej smakuje na ciepło, ale można je również jadać na zimno jako sałatkę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Egzotyczna sałatka ze świeżego ogórka i pomarańczy z kurczakiem

Egzotyczna sałatka ze świeżego ogórka i pomarańczy z kurczakiem to pomysł na oryginalną przekąskę. Smaki ogórka i pomarańczy znakomicie ze sobą harmonizują, kurczak dodaje nieco treści,a  ziarna słonecznika chrupkości.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fasolka szparagowa z zasmażką: klasyczny przepis

W okresie letnim fasola szparagowa to świetny dodatek do obiadu jak i samodzielne danie. Jest bardzo zdrowa, a do tego niezwykle smaczna. Podajemy klasyczny przepis na fasolkę szparagową z zasmażką z masła i tartej bułki. Zasmażka dodaje co prawda daniu nieco dodatkowych kalorii, ale także wiele smaku, więc ci, którzy nie muszą przejmować się zbędnymi kilogramami, mogą spokojnie taką fasolkę jadać.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym: jak zrobić?

Na naszych stołach najczęściej fasolka szparagowa podawana jest z tartą bułką zasmażaną na masełku. Warto jednak czasami zapomnieć o tradycyjnym przygotowaniu dania i spróbować czegoś nowego. Szczególnie, że wybornie smakuje! Podajemy przepis na fasolkę szparagową z sezamem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kasza bulgur z fasolą na ostro - znakomity przepis na lunch

Kasza bulgur z fasolą na ostro to świetny posiłek lunchowy - pożywny, sycący, smaczny na ciepło i na zimno. Taka sałatka to kompletny zestaw składników odżywczych, najlepsze paliwo dla organizmu na kilka godzin pracy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Strona 1 z 66