Ziarna (mąki i kasze)

Ryż i kasze przynoszą ratunek osobom na diecie bezglutenowej. Współcześnie dostępne rodzaje mąk mogą zaś przyprawić o zawrót głowy. Chrupkie lub ugotowane, w zupach, daniach głównych, sałatkach czy nawet deserach - pożywne ziarna goszczą w menu pod wieloma postaciami. Szczególnie zimą warto się nimi rozgrzewać i... dożywiać!

Ziarna (mąki i kasze)

Doskonałe ciastka marcepanowo-orzechowe: prosty przepis

Ciastka marcepanowo-orzechowe pokochają wszyscy miłośnicy orzechów i marcepana - doskonałe delikatne ciasto na bazie twarogu subtelnie otula słodkie marcepanowe nadzienie, pachnące delikatnie cynamonem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszna papryka nadziewana wołowiną i ryżem

W papryce można zapiec również farsze. My proponujemy wołowinę z ryżem i rodzynkami, ale może to być gotowe chili con carne lub farsz warzywny. Potrawą napełniamy wydrążone papryki i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Takie papryki podajemy jako danie obiadowe z ryżem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Wegańskie kotlety ziemniaczano-ryżowe

Kotlety z ziemniaków i ryżu to świetny sposób na bezjajeczne placuszki z resztek puree ziemniaczanego. Spoiwem dla mieszaniny ziemniaków, marchewki i cebuli jest kleisty ryż. Jarskie kotlety łatwo przygotować. Smakują wybornie z wegańskim majonezem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wegetariańskie kotlety z brokułów i kaszy jaglanej oraz sera żółtego

Wegetariańskie kotlety z brokułów i kaszy jaglanej oraz sera żółtego to prawdziwa eksplozja smaku. Można je przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych brokułów. Soczyste kotlety są pyszne i ekonomiczne. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Doskonale sycąca zupa z pulpecikami - czorba

Czorba jest popularna na Bałkanach, gdzie ma wiele odmian z różnymi składnikami. Najpopularniejsza jest wersja z fasolą, ale dodając pomidory albo fasolkę szparagową czy cukinię, nadal zostaniemy w klimacie kuchni bułgarskiej. Do mięsa zamiast ryżu można dodać kaszę mannę bądź ugotowaną kaszę jaglaną. Doskonale sycące danie jednogarnkowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Najlepsza pieczeń z ryżem - smaczna na ciepło i na zimno

Pieczenie to nasza polska specjalność, robimy je z wielu rodzajów mięs. Dużym powodzeniem cieszą się zwłaszcza przed świętami, tym razem proponujemy pieczone mięso z ryżem. Taka pieczeń z warzywami i ryżem znacznie urozmaici nasze domowe menu. Na ciepło można ją polać ulubionym sosem i podać na obiad, na zimno pasuje do kanapek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pyszny ryż po chińsku z kurczakiem i imbirem

Szukasz pomysłu na idealny obiad albo doskonałą kolację? Wystarczy wziąć ryż, dobrać ulubione dodatki oraz przyprawy i danie gotowe. Koniec z nudą w kuchni! Smażony ryż jest obecny niemal w każdej azjatyckiej kuchni. Do smażenia wykorzystuje się głównie ryż, który został po gotowaniu innych potraw.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Prawdziwy płow tatarski - znakomite danie jednogarnkowe

Płow to jedna z głównych potraw kuchni tatarskiej, jest bardzo popularny na Ukrainie. Przygotowuje się go najczęściej w specjalnym naczyniu zwanym kazanem. Najbliżej granic Polski można je dostać na bazarach w Brześciu na Białorusi lub we Lwowie. Zamiast kazana można użyć zwykłego żeliwnego garnka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Szybkie i proste risotto pomidorowe

Ryż to bardzo wdzięczny składnik do przygotowywania wielu potraw. W naszym domowym menu nie może zabrakną risotto. Ta włoska potrawa jest nie tylko smaczna, ale i łatwa do zrobienia oraz niedroga. Risotto pomidorowe sprawdzi się jako danie obiadowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Beszamel poleca książkę „Ryż”. Dowiedz się, dlaczego warto ją mieć

Ryż i jego właściwości odżywcze są znane połowie świata, nie jest on zbyt drogi, a w dodatku ma różnorodne zastosowania. Może być dodatkiem do zupy lub drugiego dania. Sprawdzi się też w roli głównej – podany na obiad może być niedrogim, sycącym i pysznym daniem. Propozycje takich dań oraz inne zastosowania ryżu znajdziecie w książce pt. „Ryż”, która ukazała się w serii SuperHobby.

Strona 1 z 62