Ziarna (mąki i kasze)

Ryż i kasze przynoszą ratunek osobom na diecie bezglutenowej. Współcześnie dostępne rodzaje mąk mogą zaś przyprawić o zawrót głowy. Chrupkie lub ugotowane, w zupach, daniach głównych, sałatkach czy nawet deserach - pożywne ziarna goszczą w menu pod wieloma postaciami. Szczególnie zimą warto się nimi rozgrzewać i... dożywiać!

Ziarna (mąki i kasze)

Prosty biszkopt makowo-pomarańczowy- idealny codzienny deser

Prosty biszkopt makowo-pomarańczowy  to ciasto, które uda się każdemu. By go przygotować potrzebujemy niewielu składników. Ciasto  zawdzięcza swój atrakcyjny smak pomarańczowym dodatkom, które czynią je mniej  mdłym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aromatyczny kalafior gotowany na parze z prażonymi pestkami słonecznika

Pyszny, lekki kalafior ugotowany na parze. Nudno? Niekoniecznie. Dodaj do niego ziarna i przyprawy, nadal będzie lekko, ale też aromatycznie i z charakterem.

Pasztet z warzyw i kaszy kuskus - zrobisz go łatwo i nie pożałujesz!

Pasztet z warzyw i kaszy kuskus to pomysł na pasztet nie tylko dla bezmięsnych. Ten pasztet smakuje każdemu, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Pasztet jest  też niedrogi, a efekt - po prostu pycha!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schabowe panierowane w płatkach owsianych - super chrupkie i pyszne

Ten schabowy różni się od tradycyjnego jedynie panierką, jednak zmiana choć niewielka, jest naprawdę istotna. Panierka z płatków osianych jest zdecydowanie zdrowsza niż ta z tartej bułki, a poza tym jest cudownie chrupiąca.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mamina szarlotka na cieście z kaszą manną

Szarlotka na cieście z kasza manną jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Ciasta nie trzeba, a nawet nie powinno się zagniatać. Ciasto smakuje wyśmienicie, jak u mamy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zapasy kaszy - jak je wykorzystać do przygotowania pysznych i pożywnych posiłków

Kasza właściwie przechowywana - to znaczy w chłodzie i bez dostępu wilgoci - jest dobra do spożycia przez wiele miesięcy. Ale w końcu nie po to ją kupujemy, aby leżała. Tym bardziej, ze można z niej przygotować znakomite dania na różne okazje i pory dnia. Podpowiadamy, co smacznego zrobić z różnych rodzajów kaszy.

Sałatka z pęczaku z marynowanymi pieczarkami i kukurydzą

Smaczna sałatka z pęczaku z marynowanymi pieczarkami i kukurydzą to pyszna samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.

Siemieniotka czyli zupa z siemienia lnianego

Siemię lniane kojarzymy bardziej z kisielkiem na żołądek niż bazą do zupy. Niesłusznie bo staropolska siemieniotka - czyli zupa na bazie siemienia lnianego i mleka - jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pożywny krupnik z serduszkami kurzymi: najlepszy przepis

Krupnik z kurzymi serduszkami to pożywna porcja zupy dla każdego. To również ekonomiczna wersja ulubionego krupniku. Kurze serduszka są dość tanie. Warto sięgać po podroby, bo to sycąca porcja pełnowartościowego białka. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Owsianka z gruszkami i cynamonem

Owsianka jest dobra na wszystko. Zjedzona na śniadanie daje poczucie sytości na długo i energię do działania na całe przedpołudnie. A taka z gruszkami, orzechami i cynamonem jest jeszcze przy okazji pyszna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Strona 1 z 63