Bajeczny kurczak po koreańsku - smażony w panierce, zanurzony w ostrym sosie

Bajeczny kurczak po koreańsku - smażony w panierce, zanurzony w ostrym sosie
Autor: Shutterstock Kurczak po koreańsku trafia w gust nie tylko miłośników kuchni orientalnej.
łatwy
45 min
4

Kurczak po koreańsku to bajecznie pyszne danie  -  mięso w panierce dwukrotnie smażone i zanurzone w ostrym sosie jest  soczyste, trochę chrupiące, po prostu pyszne. Wbrew pozorom danie nie jest  trudne do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 700 g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w ok. 2-cm kostkę
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Sos
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 6 łyżek ketchupu
  • 6 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki pasty gochujang lub tyle samo przecieru z chili
  • 2 łyżeczki octu z białego wina lub octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę ziemniaczaną, pszenną, sól, pieprz, proszek do pieczenia wymieszać, dodać jajko. W tak przygotowanym cieście obtoczyć kawałki mięsa, dopóki nie będzie w całości pokryte panierką.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzać olej rzepakowy – wlewając go na ok. 5 cm głębokości. Temperatura oleju powinna wynosić 175 stopni.
  • Na tak rozgrzany olej wrzucić mięso i smażyć je po raz pierwszy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając delikatnie. Odłożyć na papierowy ręcznik i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Gdy kurczak się smaży, w woku ustawionym na średnim rozgrzać 2 łyżeczki oleju rzepakowego i dodać czosnek, który podsmażać ok. 30 sekund, aż zacznie oddawać swój aromat. Dodać pastę gochujang lub przecier z chili, ketchup, cukier i ocet, wymieszać całość dokładnie i zmniejszyć ogień do minimum.
  • Sos gotować na patelni przez ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż masa w woku zrobi się błyszcząca i odrobinę zgęstnieje.
  • Raz usmażone mięso wrzucić ponownie do oleju i smażyć przez ok. 10 minut, aż panierka na kurczaku nabierze złotego koloru.
  • Usmażone kawałki mięsa wrzucić do woka, w którym znajduje się sos i dokładnie wymieszać, aby kurczak był dokładnie otoczony ostrym sosem.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej