Bajeczny kurczak po koreańsku - smażony w panierce, zanurzony w ostrym sosie
2022-09-16
łatwy
45 min
4
Kurczak po koreańsku to bajecznie pyszne danie - mięso w panierce dwukrotnie smażone i zanurzone w ostrym sosie jest soczyste, trochę chrupiące, po prostu pyszne. Wbrew pozorom danie nie jest trudne do przygotowania. Efekt WOW gwarantowany!
SKŁADNIKI
- 700 g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w ok. 2-cm kostkę
- 1 duże jajko, roztrzepane
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej rzepakowy do smażenia
- Sos
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 6 łyżek ketchupu
- 6 łyżek cukru
- 2-3 łyżki pasty gochujang lub tyle samo przecieru z chili
- 2 łyżeczki octu z białego wina lub octu jabłkowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę ziemniaczaną, pszenną, sól, pieprz, proszek do pieczenia wymieszać, dodać jajko. W tak przygotowanym cieście obtoczyć kawałki mięsa, dopóki nie będzie w całości pokryte panierką.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać olej rzepakowy – wlewając go na ok. 5 cm głębokości. Temperatura oleju powinna wynosić 175 stopni.
- Na tak rozgrzany olej wrzucić mięso i smażyć je po raz pierwszy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając delikatnie. Odłożyć na papierowy ręcznik i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Gdy kurczak się smaży, w woku ustawionym na średnim rozgrzać 2 łyżeczki oleju rzepakowego i dodać czosnek, który podsmażać ok. 30 sekund, aż zacznie oddawać swój aromat. Dodać pastę gochujang lub przecier z chili, ketchup, cukier i ocet, wymieszać całość dokładnie i zmniejszyć ogień do minimum.
- Sos gotować na patelni przez ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż masa w woku zrobi się błyszcząca i odrobinę zgęstnieje.
- Raz usmażone mięso wrzucić ponownie do oleju i smażyć przez ok. 10 minut, aż panierka na kurczaku nabierze złotego koloru.
- Usmażone kawałki mięsa wrzucić do woka, w którym znajduje się sos i dokładnie wymieszać, aby kurczak był dokładnie otoczony ostrym sosem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne