Orzeźwiająca lemoniada z arbuza – idealna na letnie dni!

lemoniada arbuzowa
Autor: Shutterstock, Shutterstock Lemoniada z arbuza jest pyszna, zdrowa i świetnie gasi pragnienie.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Lemoniada z arbuza to prawdziwa eksplozja orzeźwienia i wyjątkowego smaku! Naturalna, lekko słodka i pełna letniego aromatu – idealna na upalne dni, kiedy pragnienie sięga zenitu. Ten domowy napój nie tylko gasi pragnienie, ale też dodaje energii i ochładza w każdej sytuacji. Chcesz szybko i łatwo przygotować swoje nowe ulubione orzeźwienie? Sprawdź nasz prosty przepis na lemoniadę arbuzową i ciesz się latem w pełni!

Czy lemoniada z arbuza jest zdrowa?

Domowy napój przyrządzony z arbuza i cytryn to prawdziwa bomba zdrowia. Głównym składnikiem lemoniady jest arbuz, który w prawie 90 proc. składa się z wody i zawiera mało cukru. Do tego ten egzotyczny owoc jest skarbnicą cennych witamin i minerałów. Jest bogaty w witaminę C i z grupy B. Zawiera potas i wapń oraz beta-karoten. Arbuz to także zastrzyk dla urody. Poprawia elastyczność skóry i pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci.

Lemoniada arbuzowa jest więc nie tylko pyszna i orzeźwiająca, ale i zdrowa. To dobry napój na upadł dla każdego. Nawet jeżeli jesteście na diecie i chcecie zrzucić zbędne kilogramy, domowa lemoniada z arbuza sprawdzi się idealnie. Ochłodzi, orzeźwi i dostarczy mnóstwo witamin i minerałów. Jest również doskonałą bazą do imprezowych drinków.

Jak zrobić lemoniadę z arbuza?

Przepis na lemoniadę arbuzową jest bardzo prosty i ekspresowy. Najlepsze do tego letniego napoju są dojrzałe arbuzy. Przygotowanie wody arbuzowej nie zajmuje też dużo czasu. Pysznie smakuje po schłodzeniu, więc przed podaniem dzbanek warto wstawić do lodówki. Chłód pomogą utrzymać kostki lodu.

Jak więc zrobić dzbanek pysznej domowej lemoniady z arbuza? To tylko kilka banalnych kroków.

  • 1. krok – przygotowanie syropu cukrowego
  • 2. krok – zmiksowanie arbuza
  • 3. krok – połączenie musu arbuzowego z wodą, syropem cukrowym i sokiem z cytryny
  • 4. krok – schłodzenie lemoniady arbuzowej w lodówce

Domowa lemoniada

Domowa lemoniada to świetny sposób na smaczny napój na ciepłe dni. Przygotowana samodzielnie z ulubionych, świeżych owoców sezonowych, to znakomita alternatywa dla kupnych napojów. Jeśli zrobimy ją sami, mamy pewność, ze nie ma w niej chemii - sztucznych dodatków, polepszaczy, barwników i nadmiaru cukru.

Poniżej znajdziecie inne sprawdzone przepisy na domowe lemoniady, które zachwycą smakiem, orzeźwią i ochłodzą podczas upalnego lata.

SKŁADNIKI

  • 2 kg miąższu z arbuza
  • 1 l wody
  • 3 cytryny
  • 1 limonka
  • 4 łyżki cukru lub słodziku
  • listki mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę przelać do rondelka. Wsypać cukier i zagotować. Dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił. , Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Arbuza pokroić na mniejsze kawałki i zblendować.
  • Wlać świeżo wyciśnięty sok z cytryn i syrop cukrowy. Do całości dodać listki mięty i pokrojoną w plasterki limonkę. Wymieszać.
  • Lemoniadę schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
  • Podawać w upalne dni z lodem.
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?
M. K.