Konfitura z czarnych porzeczek: sprawdzony przepis na konfitury porzeczkowe

2023-07-18
konfitura z czarnej porzeczki
Autor: Shutteratock Konfitura z czarnej porzeczki ma wyborny smak i piękny kolor.
średni
120 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Konfitura z czarnych porzeczek należy do jednych z najsmaczniejszych letnich przetworów. Jej przygotowanie jest pracochłonne, ale efekt jest tego wart. Podajemy sprawdzony przepis na konfiturę z czarnych porzeczek.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z porzeczek usuwamy szypułki (resztki kwiatowe można zostawić). Myjemy i osączamy.
  • Przygotowujemy syrop z cukru i wody, a kiedy będzie gorący, wkładamy do niego porzeczki. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Porzeczki należy gotować 3-krotnie z odstępem kilkugodzinnym. Ważne jest, aby postawić je na ogniu, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć. W przeciwnym razie owoce stracą sok i stwardnieją.
  • Należy również pamiętać o zbieraniu piany z powierzchni przetworu za pomocą drewnianej łyżki.
  • Gorącą konfiturę należy włożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?