Konfitura z czarnych porzeczek: sprawdzony przepis na konfitury porzeczkowe
2023-07-18
średni
120 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Konfitura z czarnych porzeczek należy do jednych z najsmaczniejszych letnich przetworów. Jej przygotowanie jest pracochłonne, ale efekt jest tego wart. Podajemy sprawdzony przepis na konfiturę z czarnych porzeczek.
SKŁADNIKI
- 1 kg czarnych porzeczek
- 1 kg cukru
- 2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z porzeczek usuwamy szypułki (resztki kwiatowe można zostawić). Myjemy i osączamy.
- Przygotowujemy syrop z cukru i wody, a kiedy będzie gorący, wkładamy do niego porzeczki. Odstawiamy do przestudzenia.
- Porzeczki należy gotować 3-krotnie z odstępem kilkugodzinnym. Ważne jest, aby postawić je na ogniu, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć. W przeciwnym razie owoce stracą sok i stwardnieją.
- Należy również pamiętać o zbieraniu piany z powierzchni przetworu za pomocą drewnianej łyżki.
- Gorącą konfiturę należy włożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?