Szparagi

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto go jak najlepiej wykorzystać. Zielone szparagi są bardziej wyraziste w smaku, a białe - delikatniejsze. Świetnie sprawdzają się w daniach obiadowych, sałatkach czy zapiekankach. Co więcej, można je łatwo zakonserwować, tak by cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Szparagi

Szparagi z rusztu - jak je przyrządzić

Szparagi z rusztu to świetny dodatek do mięs, grillowanych ryb lub do przystawek na zimno i na ciepło, na przykład z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami, także do przepysznych sałat. Z rusztu można przyrządzić zarówno szparagi białe, jak i zielone. Kilka minut i gotowe!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Szparagi w zalewie: domowe przetwory ze szparagów

Do przygotowania szparagów w zalewie można wykorzystać zielone i białe szparagi. Ze wszystkich warzyw i owoców można robić domowe przetwory. Zawsze będą bardziej wartościowe niż te kupione w sklepie, „skażone” masową produkcją. Ze szparagami nie jest inaczej!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sałatka ze szparagów z kurczakiem - lekka przekąska [przepis]

Szparagi na straganach są tylko do końca czerwca, dlatego warto je jeść pod każdą dostępną postacią. Oto sprawdzony przepis na sałatkę z kurczakiem  i szparagami - idealne danie na lekki lunch bądź kolację.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szparagi w sosie remoulade

Szparagi w sosie remoulade to to szybkie w przygotowaniu danie, które zachwyci niejednego smakosza. Połączenie delikatnego smaku szparagów z lekko ostrym i świeżym dzięki zieleninie sosem to propozycja zarówno na wiosenny obiad, jak i małą przystawkę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz wołowy ze szparagami - przepyszne sezonowe danie

Wołowina i szparagi - składniki pyszne, choć nie należące do najtańszych. Warto jednak choć raz w sezonie szparagowym przygotować to danie, bo jest obłędnie pyszne. Może na uroczysty obiad z rodziną. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron ze szparagami i pieczarkami: łatwy przepis na obiad w 15 minut

Makaron ze szparagami i pieczarkami to łatwy przepis na obiad w 15 minut. Tyle właśnie trwa ugotowanie makaronu, a w czasie gdy gotuje się makaron, przygotowanie aromatycznego sosu. To także sprytny sposób na pyszne, lecz oszczędne danie ze szparagami. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szparagi z rabarbarowym dressingiem

Białe szparagi z dressingiem z rabarbaru to pomysł na orzeźwiającą wiosenna przystawkę. Łatwe w przygotowaniu, szybkie danie ma szanse zagościć na weekendowych stołach przez cały sezon.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Białe szparagi po flamandzku: łatwy przepis na niebiański przysmak

Białe szparagi po flamandzku: łatwy przepis na niebiański przysmak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oszczędny makaron ze szparagami: sprytny trik na tanie danie ze szparagów

Szparagi to sezonowe warzywo. Jędrne pędy mają licznych wielbicieli. Jednak nawet w sezonie szparagi są drogie. Proponujemy oszczędne danie, makaron ze szparagami. To sprytny sposób, jak 1 wiązką szparagów nakarmić 6 osób. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gotowanie białych szparagów: 3 sposoby, jak perfekcyjnie ugotować szparagi białe

Białe szparagi łatwo się rozgotowują. Pewnie dlatego większym powodzeniem cieszą się zielone. Ale jest sposób na perfekcyjne ugotowanie białych szparagów. Ich łagodny, wręcz kremowy smak uwiedzie was bez reszty. Wypróbujcie 1 z 3 sprytnych sposobów, jak perfekcyjnie ugotować szparagi białe, aby zachowały jędrność i smak. 

Strona 1 z 10