To mój ulubiony przepis ze szparagami. Dostałam go od swojej babci

Dieta wegetariańska
Pyszna i prosta w przygotowaniu lasagne, która smakuje latem. To danie jest niesamowicie proste w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Wegetariańska lasagne ze szparagami to prawdziwa kwintesencja lata. Nie ma więc na co czekać i warto zabrać się za nią już dziś.
Szparagowa lasagne zasmakuje każdemu. Wystarczy kilka chwil
Pyszna, wegetariańska lasagne, która smakuje latem. Ta lasagne ze szparagami to idealny sposób na obiad, który zasmakuje każdemu. Jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. To proste i lekkie danie, które zachwyci każdego.
Ta pyszna lasagne smakuje doprawdy obłędnie, a jest niesamowicie prosta w przygotowaniu. To wyśmienity, sezonowy posiłek, który sprawdzi się na każdym stole. Trzeba jednak pamiętać, by wcześniej upiec szparagi, by nasza lasagne wyszła jak najlepsza.
To prosty sposób na obiad, który pozostawi nas sytymi, a przy okazji nie będziemy musieli spędzać dużej ilości czasu stojąc w kuchni. Co więcej, ten przepis możemy również dowolnie modyfikować. Jeśli chcemy, bez problemu możemy dodać do niego kurczaka czy na przykład wędzonego łososia.
Ten przepis warto sobie zapisać. Moja rodzina prosi o tę lasagne zawsze, kiedy zaczyna się sezon na szparagi. To idealny sposób na wykorzystanie tych przepysznych łodyg, który zasmakuje każdemu. Nie ma więc co zwlekać.
SKŁADNIKI
- makaron do lasagne
- 2 pory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 140 g parmezanu
- 900 g szparagów
- 2 litry mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki.
- Układamy szparagi na blaszce do pieczenia i polewamy oliwą z oliwek oraz odrobiną soli.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
- Pory kroimy i podsmażamy z odrobiną oliwy.
- Ugotowane szparagi kroimy na kawałki.
- Masło rozpuszczamy w rondelku.
- Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
- Stopniowo dodajemy mleko i cały czas mieszamy.
- Kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i przyprawiamy gałką muszkatołową.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki sosu.
- Układamy makaron do lasagne, rozkładamy trochę pora, szparagów i posypujemy serem.
- Polewamy beszamelem i przykrywamy makaronem.
- Całość powtarzamy, aż do skończenia się składników. Ostatnia warstwa musi być beszamelem i serem.
- Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.