To mój ulubiony przepis ze szparagami. Dostałam go od swojej babci

2025-06-12 14:11

Pyszna i prosta w przygotowaniu lasagne, która smakuje latem. To danie jest niesamowicie proste w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Wegetariańska lasagne ze szparagami to prawdziwa kwintesencja lata. Nie ma więc na co czekać i warto zabrać się za nią już dziś.

To mój ulubiony przepis ze szparagami. Dostałam go od swojej babci

i

Autor: Shutterstock.com To mój ulubiony przepis ze szparagami. Dostałam go od swojej babci
łatwy
15 min
6

Dieta wegetariańska

Szparagowa lasagne zasmakuje każdemu. Wystarczy kilka chwil

Pyszna, wegetariańska lasagne, która smakuje latem. Ta lasagne ze szparagami to idealny sposób na obiad, który zasmakuje każdemu. Jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. To proste i lekkie danie, które zachwyci każdego.

Ta pyszna lasagne smakuje doprawdy obłędnie, a jest niesamowicie prosta w przygotowaniu. To wyśmienity, sezonowy posiłek, który sprawdzi się na każdym stole. Trzeba jednak pamiętać, by wcześniej upiec szparagi, by nasza lasagne wyszła jak najlepsza. 

To prosty sposób na obiad, który pozostawi nas sytymi, a przy okazji nie będziemy musieli spędzać dużej ilości czasu stojąc w kuchni. Co więcej, ten przepis możemy również dowolnie modyfikować. Jeśli chcemy, bez problemu możemy dodać do niego kurczaka czy na przykład wędzonego łososia.

Ten przepis warto sobie zapisać. Moja rodzina prosi o tę lasagne zawsze, kiedy zaczyna się sezon na szparagi. To idealny sposób na wykorzystanie tych przepysznych łodyg, który zasmakuje każdemu. Nie ma więc co zwlekać.

SKŁADNIKI

  • makaron do lasagne
  • 2 pory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 140 g parmezanu
  • 900 g szparagów
  • 2 litry mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki.
  • Układamy szparagi na blaszce do pieczenia i polewamy oliwą z oliwek oraz odrobiną soli.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
  • Pory kroimy i podsmażamy z odrobiną oliwy.
  • Ugotowane szparagi kroimy na kawałki.
  • Masło rozpuszczamy w rondelku.
  • Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
  • Stopniowo dodajemy mleko i cały czas mieszamy.
  • Kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i przyprawiamy gałką muszkatołową.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki sosu.
  • Układamy makaron do lasagne, rozkładamy trochę pora, szparagów i posypujemy serem.
  • Polewamy beszamelem i przykrywamy makaronem.
  • Całość powtarzamy, aż do skończenia się składników. Ostatnia warstwa musi być beszamelem i serem.
  • Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Beszamel - Zupa z młodych jarzyn z fasolką szparagową
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...