To mój ulubiony przepis ze szparagami. Dostałam go od swojej babci
Pyszna i prosta w przygotowaniu lasagne, która smakuje latem. To danie jest niesamowicie proste w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Wegetariańska lasagne ze szparagami to prawdziwa kwintesencja lata. Nie ma więc na co czekać i warto zabrać się za nią już dziś.
i
Dieta wegetariańska
Szparagowa lasagne zasmakuje każdemu. Wystarczy kilka chwil
Pyszna, wegetariańska lasagne, która smakuje latem. Ta lasagne ze szparagami to idealny sposób na obiad, który zasmakuje każdemu. Jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. To proste i lekkie danie, które zachwyci każdego.
Ta pyszna lasagne smakuje doprawdy obłędnie, a jest niesamowicie prosta w przygotowaniu. To wyśmienity, sezonowy posiłek, który sprawdzi się na każdym stole. Trzeba jednak pamiętać, by wcześniej upiec szparagi, by nasza lasagne wyszła jak najlepsza.
To prosty sposób na obiad, który pozostawi nas sytymi, a przy okazji nie będziemy musieli spędzać dużej ilości czasu stojąc w kuchni. Co więcej, ten przepis możemy również dowolnie modyfikować. Jeśli chcemy, bez problemu możemy dodać do niego kurczaka czy na przykład wędzonego łososia.
Ten przepis warto sobie zapisać. Moja rodzina prosi o tę lasagne zawsze, kiedy zaczyna się sezon na szparagi. To idealny sposób na wykorzystanie tych przepysznych łodyg, który zasmakuje każdemu. Nie ma więc co zwlekać.
SKŁADNIKI
- makaron do lasagne
- 2 pory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 140 g parmezanu
- 900 g szparagów
- 2 litry mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki.
- Układamy szparagi na blaszce do pieczenia i polewamy oliwą z oliwek oraz odrobiną soli.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
- Pory kroimy i podsmażamy z odrobiną oliwy.
- Ugotowane szparagi kroimy na kawałki.
- Masło rozpuszczamy w rondelku.
- Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
- Stopniowo dodajemy mleko i cały czas mieszamy.
- Kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i przyprawiamy gałką muszkatołową.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki sosu.
- Układamy makaron do lasagne, rozkładamy trochę pora, szparagów i posypujemy serem.
- Polewamy beszamelem i przykrywamy makaronem.
- Całość powtarzamy, aż do skończenia się składników. Ostatnia warstwa musi być beszamelem i serem.
- Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.